Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Iradiere de mare precizie

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 26 octombrie 2018
Asistăm în ultimii ani la o schimbare a paradigmei în radioterapie. Tratamentele care încă se mai fac cu 2 Gray (Gy) pe ședinţă au început să fie înlocuite masiv cu doze mult peste acest nivel. De exemplu, „în prostată, sunt centre în Europa care folosesc doze de 9 Gy, administrate în cinci ședinţe, în loc de 40 de ședinţe de 2 Gy”, spune dr. Laurenţiu Bujor, directorul medical al recent inauguratului Centru Oncologic Sanador.
Echipamentele de ultimă generaţie permit realizarea unor tratamente greu de imaginat în trecut. De exemplu, acceleratorul cu tehnologie Varian (clasa Premium) TrueBeam STx încorporează un sistem complex de livrare a tratamentului, imagistică de verificare zilnică și un management al modificărilor poziţiei pacientului pentru a se putea administra o doză mare de radiaţii într-un volum determinat redus și un interval de timp foarte mic.
Aceste sisteme au pătruns și în România. De exemplu, Centrul Oncologic Sanador deţine un arsenal de invidiat de astfel de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generaţie pentru diagnosticarea, tratarea și urmărirea postterapeutică a afecţiunilor oncologice. Cap de listă sunt acceleratoarele liniare TrueBeam și TrueBeam STx High Definition (cu tehnologie Varian), echipamentul Varian
GammaMedPlus iX pentru brahiterapie, echipamentul Siemens Symbia Intevo Bold (tehnologie SPECT-CT), Computer Tomograful 4D Philips Big Bore. Cele două acceleratoare permit realizarea radiochirurgiei intracraniene (metastaze cerebrale, neurinoame de acustic, meningioame, reziduuri tumorale etc.), a radioterapiei stereotaxice ablative (tumori extracraniene, primitive sau metastatice, pulmonare, hepatice, vertebro-spinale, indicaţii în evoluţie), precum și radioterapiei 4D cu managementul respiraţiei (pentru zone în care respiraţia provoacă deplasarea tumorii).
Cu ajutorul tehnologiei SPECT-CT, asigurată de echipamentele Siemens Symbia Intevo Bold, se pot identifica modificările la nivel celular încă din stadiu incipient, aspect esenţial în depistarea precoce a unor afecţiuni grave, precum cele din sfera oncologică și nu numai, se pot urmări tratamente complexe și se pot planifica chirurgii oncologice folosind tehnica ganglionului santinelă.
Echipamentul Varian GammaMedPlus iX pentru brahiterapie este foarte eficient în afecţiunile care, tratate chirurgical, lasă sechele mutilante pacientului. Ea poate asigura doze crescute de iradiere strict asupra tumorii primare și poate substitui alternativa chirurgiei în cancerul incipient al prostatei, recidivele esofagiene/endobronșice, carcinoamele de aripi nazale, palpebrale, pavilioane auriculare, cicatricelor exuberante cheloide.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.