Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Între ghilimele

Vai de viaţa vrăjitoarelor! Potrivit www.efemeride.ro, medicii au reuşit să găsească o metodă pentru a trata victimele „deochiului sau făcăturilor, descântecelor rele“. Metoda se bazează pe bioenergie, dozată şi aplicată „riguros, ştiinţific“. Inventatorul ei, „extraordinarul specialist“ Ludmila Serebrennikova. O cunoaşte cineva? A fost cineva coleg de facultate cu ea? (D. D. M.)

 

O anchetă publicată în revista Science se intitulează plastic „China’s Publication Bazaar“. Remarc doar faptul că atunci când poţi vinde locuri de autori ai unei lucrări publicate în reviste foarte bine cotate sau chiar studii integrale, pentru sume ce variază între 1.600 şi peste 25.000 de dolari, se cheamă că ai ce vinde. O afacere similară ar da faliment imediat în România, deşi cererea ar fi uriaşă. (A. M.)

 

Socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu, a acuzat că problemele de sănătate i-ar tulbura lui Traian Băsescu deciziile politice. Pentru rezolvarea situaţiei, senatorul PSD cere „o comisie medicală, poate una neutră, adusă din afară,

să-i facă o evaluare, că altfel mergem din război în război“. Tot la medici străini apelaţi, domnule senator? Dar ce, medicii români nu pot fi şi ei neutri? (M. V. A.)

 

Revista Nature, cea care documenta anul trecut plagiatul primului-ministru al României, se ţine de lucruri neserioase. Mai nou, cică la Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia, vom risca să facem febră denga. Păi, pentru asta, ar fi trebuit întâi să ne calificăm, nu? (A. M.)

 

Primim confirmări din partea Societăţii Române de Somnologie că organismul se recuperează după lipsa de somn în tot atâtea zile câte ore are de recuperat: cu alte cuvinte, ne revenim după o noapte pierdută în şapte-opt zile. Salutăm pe această cale medicii care fac câte trei gărzi în fiecare săptămână. (M. G. M.)
 
      

O societate închipuit ştiinţifică, finanţată de industria berii, ne trimite din când în când comunicate despre marile beneficii dovedite – aţi ghicit! – ale berii. Cel mai interesant studiu despre bere le-a scăpat însă: „De ce face berea spumă după un impact brusc la gura sticlei“. Răspunsul, rezultat printr-o cooperare franco-spaniolă finanţată de ministerul spaniol al ştiinţei, a fost dat la al 66-lea congres anual de dinamica fluidelor organizat de Societatea Americană de Fizică. Vă vom spune doar că e vorba de unde de expansiune-compresie, de bule-fiice care se extind foarte repede, practic de o reacţie în lanţ care transformă mai toată băutura în spumă. Ceea ce, cum ar spune „Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie“, sigur face berea şi mai sănătoasă. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC