Newsflash

Între ghilimele

de - mar. 22 2013
Între ghilimele
   Victor Mora, consilierul personal al ministrului sănătăţii, a fost identificat de cotidianul Adevărul ca un călător frecvent în weekend pe ruta aeriană Bucureşti–Târgu Mureş, oraşul său de baştină. Domnul Mora nu merge acasă de plăcere, ci pentru a discuta despre infrastructura sanitară, la sfârşit de săptămână, atunci când „e mai liber“. Dacă presa cârcotaşă nu vede cu ochi buni călătoriile spre casă pe bani publici, ministrul îşi apreciază consilierul pentru hărnicia de care acesta dă dovadă şi în weekend. Sugerăm graţios instituirea unei prime consistente care să recompenseze dedicaţia acestui consilier. Domnul Mora a dovedit deja că are stofă de premiant: firmele la care domnia sa este acţionar au câştigat numeroase licitaţii publice cu statul. (M. V. A.)
   Fiindcă tot suntem premianţii Europei la sănătate iar prevenţia desfăşurată prin reţeaua teritorială de sănătate publică deja a prăbuşit indicatorii de morbiditate undeva spre zero, ministrul sănătăţii s-a gândit că e loc de economii. Din 42 de epidemiologi (actualii directori adjuncţi de DSP-uri) implicaţi în supravegherea şi controlul sănătăţii publice, vor rămâne opt. Totul bine şi frumos, dar curând ne va fi greu să mai găsim chiar şi state din lumea a patra pe care să le depăşim în statisticile de sănătate. (A. M.)
   Cauzele sunt ambiţia medicinii. Ele acceptă să se asocieze în cele mai neaşteptate moduri. Totuşi, nimănui nu-i trece prin minte că una din cauzele durerilor de spate – aceasta era tema emisiunii televizate – ar fi dinţii... strâmbi. Şi totuşi, un specialist stomatolog, susţinut cu arma şi dantura de un medic primar aprobat cu optimism şi de moderator, ne sfătuia să ne îndreptăm „muşcătura“ pentru a avea un spate mai fericit. RedacţiaViaţa medicală e dornică să urmeze sfatul medicului şi să-şi îndrepte „muşcătura“. Către cine? Aşteptăm voluntarii pe adresa redacţiei. (Dr. A. T.)
   A devenit deja o modă în rândul asociaţiilor de pacienţi să înfiinţeze „Telefoane ale pacientului“ (doar în această săptămână s-au înfiinţat două). Par a fi un „112“ al pacientului. E drept, cele două amintite nu au aceeaşi menire: unul oferă orice informaţie doreşte pacientul despre boala sa sau despre drepturile pe care le are, celălalt însă, doar informaţii privind drepturile pacienţilor. Va fi oare cel de la capătul firului suficient de informat, de pregătit şi cu suficientă răbdare să poată răspunde corect apelanţilor? Să sperăm că da. Nu pot însă uita situaţiile jenante prin care au trecut cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care răspundeau la linia Telverde înfiinţată pe vremea când director era dr. Vasile Cepoi. Nu demult, acesta spunea că 60% din apeluri se refereau la linia fierbinte, nicidecum la informaţii despre sănătatea pacientului. (D. D. M.)
   Încă o sugestie graţioasă. România să organizeze o olimpiadă la Băile Herculane şi Băile Olăneşti. Este reţeta sigură de salvare a staţiunilor balneare româneşti. O dovedesc ruşii, al căror învechit Soci renaşte în acest an prin pregătirile pentru Olimpiada de iarnă din 2014. Iniţiativa ar putea veni din partea Ministerului Sănătăţii în colaborare cu cel al Tineretului şi Sportului. Buna înţelegere între cele două instituţii este garantată: Ministerul Sportului e condus de un medic şi Ministerul Sănătăţii de un economist. Firesc, nu? (M. V. A.)
   Vorbea întruna despre toate şi nimic şi se lamenta permanent de serviciul ei. După un timp, au apărut şi cuvinte precum spital, medici, bolnavi, însoţite de epitetele adiacente: „balamuc“, „înfumuraţi“, „nespălaţi“. Nu avem profesia scrisă în frunte, dar atunci când, citind un articol dintr-o revistă, doamna respectivă a întrebat ce înseamnă paralimpic, am căutat să aflu ce meserie are. Femeia, cam la 40–45 de ani, era asistentă medicală şi lucra într-un destul de mare şi vechi spital din Bucureşti. Aşadar, mai are timp la dispoziţie să-i chinuiască şi pe alţii. (C. M.)
   O distinsă cititoare ne semnalează că Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti are dificultăţi nu doar cu lifturile, ci şi cu accesul persoanelor cu dizabilităţi fizice în holul principal. Nu există o cale de acces în pantă, iar cele opt trepte nu sunt mărginite de vreo bară de sprijin. Dar distinsa noastră cititoare, căreia îi mulţumim pentru mesaj, poate sta liniştită. Informaţiile noastre din surse incredibile spun că Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti va angaja un pluton de tineri sportivi şi sportive sub 25 de ani, care-i vor purta pe braţe pe pacienţii care fie vor să urce cele opt trepte, fie s-au plictisit să aştepte liftul. În acest fel, s-ar îngroşa colaborarea dintre Ministerul Sănătăţii şi cel al Sportului. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe