Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Fii erou, donează sânge!

Viața Medicală
Dr. Sorina VASILE miercuri, 23 mai 2012

Conform statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Câteva sute de studenţi la medicină şi farmacie au răspuns însă, recent, la apelul campaniei „Donează sânge! Fii erou!“, organizate de studenţii medicinişti. Detalii, în articolul drei Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină.

 

Sute de studenţi la medicină şi farmacie au donat sânge săptămâna trecută în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină din UMF „Carol Davila“ Bucureşti.

     Evenimentul, desfăşurat în fiecare dimineaţă, timp de cinci zile, a făcut parte din campania „Donează sânge! Fii Erou!“. Ajunsă la a XIV-a ediţie, aceasta a fost organizată şi în acest an de Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti (SSMB) şi Institutul de Hematologie Transfu­zională.
     Ioana Miron şi Catrinel Blaga, studente în anul III la Facultatea de Medicină din Bucureşti, au coordonat întreaga campa­nie. Au strâns 82 de voluntari medi­cinişti, pe care i-au distribuit în funcţie de nevoi: unii au preluat de la intrare datele stu­denţilor (nume, pre­nume, vârstă şi alţi parametri), lucru care i-a ajutat pe cei din Institutul de Hemato­logie la întocmirea fişelor, iar alţii au stat lângă cei care au donat şi i-au sfătuit să se hidrateze cores­punzător sau au împărţit fluturaşi despre donarea de sânge.
     De la Institut au fost prezenţi, în fiecare zi, câte doi medici, trei puncţioniste, patru asistenţi care au scris fişele şi carnetele de laborator şi două asistente care au analizat, înainte de donare, grupa de sânge, Rh-ul şi hemoglobina.
     În cele cinci zile, au donat sânge aproximativ 510 oameni. Aceştia au primit din partea organizatorilor o zi liberă de la şcoală, abo­nament pentru mijloacele de transport în comun cu preţul redus la jumătate, bonuri de masă în valoare de 63 de lei, dulciuri, apă sau suc şi analize gratuite, care vor putea fi ridicate de la Institutul de Hematologie Transfuzională, din strada Dr. Iacob Felix.
     Nu au putut dona cei cu boli transmisibile prin sânge, cei cu greutate sub 50 de kilograme, cei care au suferit intervenţii chirurgicale minore în ultimele trei luni (inclusiv dentare) sau intervenţii majore în ultimele şase luni sau care au consumat alcool în ziua dinaintea donării.
     La rândul lor, colegii din Cluj au reuşit să adune în acelaşi interval 214 litri de sânge. Peste 500 de oameni au donat îndemnaţi de campania mediciniştilor clujeni.
            Conform statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care un singur bolnav de leucemie are nevoie de patru donatori…

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.