Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Fascinaţia dervişilor rotitori

Viața Medicală
Dr. Cristian COTIGĂ joi, 13 martie 2014
Pari cum eşti sau fii ceea ce pari.
(Rumi, poetul dervişilor rotitori)

 

   Unul din obiectivele turistice ale circuitului spre Capadocia (Turcia) care trebuie vizitat este oraşul sfânt Konya, fosta capitală a Sultanatului Selgiucid, renumit prin numărul mare de învăţaţi şi artişti care trăiau aici cu câteva sute de ani în urmă. Legenda spune că pe aceste locuri a fost construit primul oraş de pe pământ după ce Noe a ancorat cu celebra lui arcă pe muntele Ararat. Aici se află fosta  mânăstire, devenită Muzeul Mevlana în 1926, la iniţiativa lui Kemal Atatürk, întemeietorul Turciei moderne. Tot aici se află chiliile dervişilor şi un cimitir al acestora. În estul curţii se află mausoleul lui Sinan Paşa, devenit celebru datorită domnitorului Mihai Viteazul, pentru înfrângerea de la Călugăreni.
   La Konya şi-a trăit aproape toată viaţa poetul persan Rumi (1207–1273), întemeietorul ordinului dervişilor. De religie islamică, acesta a realizat că Dumnezeu e bun şi tolerant cu toate religiile, aşa că a început să predice oamenilor legile iubirii şi altruismul. Membrii sectei sale – dervişii – sunt un fel de călugări ce trăiesc retraşi în meditaţie, în mânăstire (lucru inedit în religia islamică). Legătura lor cu divinitatea şi cu lumea de dincolo se face prin acest dans mistic. Se spune că Rumi dansa şapte zile şi şapte nopţi, inspiraţia poetică apărând în timpul dansului.
   Costumul dervişilor rotitori este alcătuit din pălărie înaltă şi conică din fetru, care simbolizează mormântul egoului personal. Fusta albă este o rămăşiţă a egoului, iar mantia neagră de deasupra ei semnifică mormântul lumesc. La începutul ceremoniei, mantia neagră se dă jos, ca o debarasare de cele lumeşti, iar fusta albă cu deschidere amplă, se roteşte unduios împreună cu dervişul. Răsucirea reprezintă şi ea renunţarea la cele lumeşti, pentru a putea renaşte întru Domnul.
   Dervişul îşi deschide braţele şi, foarte lent, ridică puţin braţul drept şi îşi culcă capul pe acel umăr. Palma dreaptă se desface spre cer pentru a primi binecuvântarea, iar cea stângă se întoarce spre pământ pentru a o transmite acestuia. Ritmul se înteţeşte odată cu rotirea, pentru a se opri apoi brusc. Fascinaţia dispare încet, iar dervişii se pleacă din nou unul în faţa celuilalt şi părăsesc, pe rând, locul unde au dansat.
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC