Newsflash

Dileme etice

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iul. 10 2014
Dileme etice
   De ani buni, urmăresc materialele publicate de Jeffrey Kluger în revista Time, la care sunt abonat. Citesc revista din anii ‘80 ai secolului trecut, pentru gama largă de informaţii despre mai tot ce se întâmplă în lume, şi nu mă deranjează deloc că data care apare pe copertă devansează cu o săptămână apariţia revistei, pentru că, din lipsă de timp, citesc fiecare număr al revistei cu o săptămână întârziere. Time nu e deloc imparţial şi nici nu prezintă întotdeauna ambele faţete ale unui subiect controversat, dar demult am renunţat să-i aduc critici: mă mulţumesc cu ce citesc şi-mi păstrez dreptul de a avea propria opinie pe subiectele în care poziţia revistei e complet opusă celei pe care o am eu.
   Am scris această introducere pentru a ajunge la partea care face subiectul acestor rânduri şi anume splendidul articol al lui Jeff Kluger, jurnalistul responsabil cu partea ştiinţifică a revistei. De regulă, un medic nu prea găseşte într-o revistă laică informaţii noi legate de profesia sa. Dar articolele publicate de Kluger au darul de a pune împreună o serie de date a căror origine e tocmai presa medicală de specialitate şi nu o dată dezvolt un sentiment de invidie pentru un laic care posedă capacitatea de a înţelege noţiuni şi fapte în aparenţă inteligibile numai pentru cei de meserie. Dar Kluger, care de aproape 20 de ani publică materiale legate de practica medicală, pare a se descurca uşor în noianul de date legate de o specialitate medicală sau alta. Nu e intenţia mea de a recomanda articolul acestuia despre activitatea secţiilor de neonatologie, deşi el cuprinde informaţii pe cât de corecte, pe atât de interesante. M-am oprit la citatul alăturat pentru că descrie o faţetă interesantă a ceea ce se întâmplă în secţiile de neonatologie.
   Citatul e de fapt concluzia unui întreg articol care descrie pe larg intensa activitate pentru salvarea vieţilor acelor copii născuţi înainte de termen, subponderali, cu o homeostazie aproape inexistentă sau foarte fragilă, şi a căror şansă de supravieţuire e semnificativ redusă şi depinde în bună măsură nu numai de greutatea cu care nou-născutul şi-a început viaţa extrauterină, ci şi (sau mai ales) de capacitatea instituţiei medicale de a face faţă nevoilor imediate ale micului pacient.
   Nu voi intra în amănunte legate de tratamentul acestor pacienţi, care necesită susţinerea completă a funcţiilor vitale. Intenţia mea e de a provoca în mintea cititorului o discuţie legată de un alt tip de disproporţie: aceea dintre imensa investiţie de capital uman şi financiar (amintită de Kluger) şi procentul relativ scăzut de succes total. De multe ori, poate chiar prea des, rezultatul uriaşelor eforturi făcute pentru menţinerea în viaţă a nou-născutului subponderal e unul parţial. Cu alte cuvinte, mica făptură umană care supravieţuieşte rămâne handicapată şi limitată funcţional, motor sau cognitiv.
   Spartanii sunt cunoscuţi, printre altele, pentru modul în care-şi tratau copiii născuţi cu un handicap evident. Imediat după naştere, mama îşi îmbăia copilul în vin, pentru a testa capacitatea acestuia de a supravieţui. După această probă, copilul era preluat de Gerousia, consiliul bătrânilor, format din 60 de bărbaţi mult trecuţi de vârsta tinereţii. Doar membrii acestei comisii aveau dreptul de a decide cu privire la soarta nou-născutului şi doar două posibilităţi intrau în discuţie: cei viabili continuau să trăiască, iar ceilalţi, consideraţi „slabi şi deformaţi“, erau aruncaţi într-o prăpastie a muntelui Taygetos.
   Departe de mine intenţia de a ne reîntoarce la asemenea obiceiuri barbare. Societatea modernă a evoluat în mod substanţial, dreptul la viaţă e inalienabil pentru orice individ şi dreptul la tratament e asigurat oricărui cetăţean. Întrebarea care se pune e cu ce preţ societatea modernă asigură aceste drepturi şi, mai ales, în ce măsură sunt alocate în mod judicios şi logic fondurile destinate asistenţei medicale.
   Sunt convins că veţi fi de acord cu autorul acestor rânduri, care vrea doar să atragă atenţia asupra faptului că, şi în ziua de azi, bugetul alocat îngrijirii medicale e deficitar în fiecare punct de pe globul pământesc şi că, tocmai de aceea, împărţirea lui trebuie făcută după un sistem care să permită unui număr cât mai mare de pacienţi accesul la o îngrijire medicală adecvată.
   Din păcate, nu deţin soluţiile pentru atingerea acestui deziderat major şi etic. Dar sunt convins că în fiecare ţară dilema distribuţiei bugetului medical devine pe zi ce trece mai pregnantă. Ea reprezintă o problemă nu numai pentru conducătorii responsabili de bunăstarea populaţiei, căci nimeni nu poate rămâne indiferent în faţa problemelor majore ridicate de prioritatea tratamentului medical. Azi e vorba de pacienţii noştri, mâine poate fi vorba de noi înşine. Azi decizia se referă la un bolnav cu şanse minore de supravieţuire, mâine poate fi vorba de un membru apropiat al familiei fiecăruia dintre noi.
   Cinicii vor susţine, fără îndoială, că problema e imposibil de rezolvat, pentru că e vorba de o imensitate de aspecte etice, profesionale şi economice, şi că de aceea discuţia devine de-a dreptul sterilă şi inutilă. Nu cunosc însă nicio situaţie care să se fi rezolvat favorabil prin folosirea strategiei struţului. Negarea existenţei unei situaţii nu duce niciodată la rezolvarea ei.
   În articolul său din Time, Kluger ridică în slăvi activitatea secţiilor de terapie intensivă neonatală şi, în felul acesta, aruncă o lumină pozitivă meritată asupra eforturilor făcute pentru a salva vieţi omeneşti. Dar, în acelaşi timp, autorul american aminteşte uriaşul sacrificiu pe care-l face societatea pentru a susţine o asemenea activitate.
 
„Într-un fel, secţiile de terapie intensivă neonato­logică au o activitate afec­tată de elemente dispropor­ţionate.
E vorba de o armată de specialişti şi un munte de infrastructură (echipament, medicamente, laboratoare), toate în slujba unei fiinţe plăpânde, care cântăreşte ceva mai mult de o jumătate de kilogram. Dar adevărul este că o mulţime de nou-născuţi beneficiază de această intensă activitate umană.“  (Jeffrey Kluger, Time Magazine, 2014)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe