Newsflash

Credinţe şi senzaţii

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 7 2014
Credinţe şi senzaţii
   Aveam deja 40 de ani şi eram directorul secţiei de terapie intensivă a unui centru medical universitar din Haifa, Israel, când m-am hotărât să „mă expun“ medicinii nord-americane şi să primesc postul de rezident în cel mai cunoscut spital din Canada, Toronto General Hospital. Toţi colegii mei erau tineri, în jur de 30 ani, în pragul examenului de specialitate în ATI, iar eu devenisem, prin forţa împrejurărilor, decanul lor de vârstă. Vizita de dimineaţă dura peste o oră, întrucât unitatea de terapie intensivă avea nu mai puţin de 16 paturi, iar toţi pacienţii erau în stare foarte gravă, ventilaţi mecanic şi sedaţi. Discuţiile la patul bolnavului erau un amalgam de noţiuni teoretice, dar şi de precizări cu privire la condiţia pacientului în acel moment şi hotărâri legate de continuarea tratamentului. Discuţiile erau conduse de un codirector al secţiei, răspunzător în acea săptămână pentru bunul mers al treburilor, dar fiecare medic sau asistentă avea dreptul să-şi spună părerea. În această atmosferă de ştiinţă aplicată, eu aveam rolul de a asculta, înregistra şi învăţa. Şi, cu toate acestea, aveam 40 ani şi aproape 20 ani în meserie, deci pe undeva simţeam nevoia de a mă face, la rândul meu, auzit, pentru că şi eu trebuia să am ceva de spus. Scurtele mele intervenţii începeau cu „după părerea mea“ sau „eu cred că“, iar senzaţia era că sunt ascultat. Până când, într-o bună zi, am fost luat deoparte de unul din codirectori, care m-a condus spre biroul medicilor, mi-a oferit o cafea şi mi-a ţinut o dizertaţie pe cât de scurtă, pe atât de elocventă:
   „– Dragul meu, suntem cu toţii convinşi că în spatele tău stă o vastă experienţă profesională, ai văzut multe şi ai făcut multe. Dar, la noi, opiniile unui medic se bazează ori pe cele citite, ori pe cele publicate de cel în cauză. De aceea, îţi sugerez ca viitoarele tale luări de cuvânt să se bazeze pe unul din aceste două puncte de referinţă: ai citit sau ai publicat tu însuţi acele date la care te referi.“
   Aceste cuvinte, întipărite în memoria mea până în ziua de azi, mi-au revenit ca o sclipire de lumină din trecut, la citirea frazei de mai sus, ce aparţine cunoscutului profesor de anestezie de la Harvard, Simon Gelman. Originar din fosta Uniune Sovietică şi stabilit în SUA în urmă cu aproape patru decenii, Gelman poate fi considerat cel mai de succes medic emigrant din estul Europei ajuns pe pământul Americii de Nord. A deţinut postul de director al clinicii de ATI de la Birmingham, Alabama, şi apoi o poziţie identică la Brigham and Women’s Hospital din Boston. Actualmente, Gelman e prorectorul ştiinţific al Facultăţii de Medicină de la Harvard. Dar, mai important decât orice altă titulatură a sa, el a deţinut timp de mulţi ani funcţia de editor al celei mai cunoscute reviste de anestezie din lume, Anesthesiology.
   Citatul alăturat a fost publicat cu câţiva ani înainte ca Sackett şi Rosenberg să definească (în 1996) ceea ce azi cu toţii numim medicina bazată pe dovezi: „utilizarea conştientă, explicită şi judicioasă a datelor curente, bazate pe fapte evidente, în procesul de creare a deciziei terapeutice pentru fiecare pacient în parte“.
   În medicina modernă nu e suficient să crezi într-un remediu pentru a-l pune imediat în aplicare, ci e nevoie de o documentaţie serioasă, profundă, care să te aducă la concluzia corectă, printr-un proces care să confirme decizia terapeutică şi, în acelaşi timp, să dovedească faptul că această decizie e cea mai bună dintre toate cele ce se pot oferi pacientului în cauză. Principiile etice ale medicinii de azi implică obligaţia medicului de a expune pacientului opţiunile tera­peutice existente, avantajele şi de­zavantajele fiecărei metode, procen­tele de reuşită, dar şi, pe limba sa, date din literatură care susţin opţiunea pro­pusă. Toate aceste componente ale meca­nis­mului care conduc în final la o conduită terapeutică corectă necesită o serioasă bază de date evidente şi semnificative din punct de vedere ştiinţific.
   Departe de mine gândul de a anula importanţa experienţei medicului în luarea unei hotărâri privitoare la pacientul său. Am mai scris şi în continuare susţin că experienţa şi flerul medicului sunt componente importante ale atitudinii sale faţă de pacient şi contribuie în mod semnificativ la procesul de ajungere la o concluzie terapeutică valabilă. Dar, fără baza teoretică, de probe evidente şi irefutabile, această concluzie se dovedeşte de cele mai multe ori a fi şubredă, uneori chiar periculoasă pentru rezultatul tratamentului.
   A nu se uita simplul fapt că procesul de acumulare a datelor obiective e unul dinamic, baza lui se lărgeşte continuu şi concluziile ce se desprind din literatură se pot modifica semnificativ, iar aceste schim­bări au o influenţă decisivă asupra conduitei terapeutice. E suficient să amintesc aici uriaşa schimbare în ceea ce ştiam privitor la pato­fiziologia ulcerului duodenal. Oare cineva îşi poate închipui o situaţie în care pacientul ulceros să fie tratat azi aşa cum dascălii noştri preconizau în urmă cu numai 20–30 ani, înainte ca Marshall şi Robin să conecteze existenţa H. pylori la etiologia acestei afecţiuni digestive?
   Se povesteşte că Lavoisier, care-şi verifica acasă de zeci de ori fiecare experienţă înainte de a o prezenta membrilor Academiei Franceze, a eşuat într-una din demonstraţiile sale în faţa iluştrilor confraţi, deşi experienţa, care includea o măsurătoare de greutate a unui compus chimic, îi reuşise în laborator de zeci de ori. Legenda spune că faimosul chimist, convins până în adâncul conştiinţei sale de veridicitatea experimentului, a apelat la un truc: a apăsat discret cu policele mâinii drepte unul din talgerele cântarului aflat în faţa participanţilor şi în felul acesta a creat o falsă certitudine de exactitate a datelor demonstrate. Dar această atitudine anecdotică, rămasă în istorie sub numele de „le coup de pouce de Lavoisier“, nu-şi mai are credibilitatea de odinioară.
   Credinţa şi senzaţiile – susţine, pe bună dreptate, Simon Gelman – nu-şi mai găsesc locul azi în practica medicinii ştiinţifice. Aceasta e lecţia pe care orice medic trebuie să şi-o însuşească pentru a reuşi să ofere pacientului său cea mai bună opţiune terapeutică.
 

„Credinţa şi senzaţiile îşi au importanţa lor în religie şi în dragoste, dar nu sunt deloc dorite atunci când e vorba de medicină şi ştiinţă.“ (Simon Gelman, 1993)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe