Newsflash

Contractul-cadru

de Alexandru NEAGU - iun. 5 2014
Contractul-cadru
    Contractul-cadru. Prin Hotărârea Guvernului nr. 400 din 13 mai 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 366 din 19 mai 2014, au fost aprobate pachetele de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014–2015, norme aplicabile de la 1 iunie 2014.
   Prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate urmează a fi aprobate normele metodologice de aplicare a contractului-cadru elaborate de CNAS cu consultarea CMR, CMDR, CFR, OAMGMAMR, OBBCSSR, precum şi a organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. De asemenea, CNAS avizează normele proprii de aplicare a contractului-cadru, adaptate de CASAOPSNAJ, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii şi al miniştrilor şi conducătorilor instituţiilor centrale cu reţele sanitare proprii. 
   După reţinerea la dispoziţia sa a unei sume suplimentare reprezentând 3%, CNAS repartizează caselor de asigurări de sănătate fondurile destinate serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale. Condiţiile acordării asistenţei medicale şi criteriile privind calitatea acestora se aplică în mod unitar atât furnizorilor publici, cât şi celor privaţi, conform criteriilor privind calitatea serviciilor medicale acordate asiguraţilor, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii. 
   Serviciile care nu sunt decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt următoarele: serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor; unele servicii medicale de înaltă performanţă, altele decât cele prevăzute în norme; unele servicii de asistenţă stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme; serviciile hoteliere cu grad înalt de confort; corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepţia reconstrucţiei mamare prin endoprotezare în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice; unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme; serviciile medicale şi eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţi, precum şi eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraţilor, cu excepţia celor prevăzute în norme; fertilizarea in vitro; asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului şi auzului; contribuţia personală din preţul medicamentelor, al unor servicii medicale şi al dispozitivelor medicale; serviciile medicale solicitate de asigurat; unele servicii şi proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme; cheltuielile de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare din unităţile medico-sociale; serviciile acordate în cadrul secţiilor/clinicilor de boli profesionale şi cabinetelor de medicină a muncii; serviciile hoteliere solicitate de pacienţii ale căror afecţiuni se tratează în spitalizare de zi; cheltuielile de personal pentru medici, farmacişti şi medici dentişti pe perioada rezidenţiatului; serviciile de planificare familială acordate de medicul de familie în cabinetele de planning familial din structura spitalului; cheltuielile de personal pentru medicii şi personalul sanitar din unităţile sau secţiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare şi reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii; activităţile care prezintă un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sănătate publică: dispensare TBC, laboratoare de sănătate mintală, respectiv centre de sănătate mintală şi staţionar de zi psihiatrie. 
    Recomandăm lectura integrală a acestor norme, având în vedere importanţa lor deosebită pentru întregul sistem medical.
   Auditul public intern. În Monitorul Oficial nr. 376 din 21 mai 2014, a fost publicat Ordinul preşedintelui CNAS nr. 288 din 5 mai 2014 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind exercitarea activităţii de audit public intern în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prevederile aplicându-se structurilor de audit public intern organizate la nivelul CNAS şi al caselor de asigurări de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe