Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

CMMB şi medicul pensionar

Viața Medicală
Dr. Radu BELLOIU vineri, 16 ianuarie 2015
Întâlnirile medicilor pensionari oferă privirii un tablou heteroclit: octogenari şi nonagenarii cocârjaţi sub povara anilor şi necazurilor cotidiene, alături de mezinii septuagenari, grijulii faţă de vecinii lor de bancă. Pare un lucru lipsit de logică: la vârsta la care nu ar trebui să aibă vreo grijă, aceştia apar mai împovăraţi ca niciodată. Pensiile relativ mici, ciclul biologic neiertător, abandonul total al celor ce ar fi trebuit să le fie alături în momente de cumpănă apasă din greu. Şi asta, în condiţiile în care în decursul vieţii ei au aplicat o singură politică: ocrotirea sănătăţii.
Prof. dr. Iacob Iacobovici, raportorul Comisiei de sănătate, afirma în anul 1940 în Parlamentul României, referitor la proiectul de Lege pentru organizarea Colegiului Medicilor, că medicii au dublat durata vieţii oamenilor (la acea vreme), oferind acestora o sănătate neîntâlnită până atunci, iar prin activitatea lor din spitale, laboratoare sau biblioteci au obţinut realizări de seamă în domeniul sănătăţii publice.
În timpul ministeriatului dr. Ovidiu Brânzan, s-a încheiat un protocol comun al Ministerului Sănătăţii (MS) cu Asociaţia Medicilor Pensionari din România (AMPR) care stabilea că medicul pensionar – în baza legitimaţiei doveditoare – are prioritate la consultaţii, tratamente, investigaţii, internare, obţinerea de bilete pentru cure balneare şi alte acte medicale. De asemenea, documentul sublinia şi necesitatea realizării unei case de retragere pentru medicii pensionari aflaţi în dificultate. Primii conducători ai asociaţiei au plecat însă dintre noi fără a mai obţine audienţa promisă la MS, pentru rezolvarea acestei probleme. S-ar fi găsit poate şi modalitatea prin care medicul pensionar să poată fi util în continuare comunităţii.
Legea nr. 264, publicată în Monitorul Oficial, nr. 503/2007, introducea, la articolul 411 din Legea nr. 95/2006, o nouă literă (litera h), cu următorul cuprins: „să beneficieze, în mod gratuit, de asistenţă medicală, medicamente, proteze, începând cu 1 ianuarie 2008, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate atât medicii în activitate sau pensionari, cât şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora“. Această lege însă – organică de altfel –, nu a fost niciodată aplicată.
Multe personalităţi medicale au adus faima ţării şi au primit aprecieri în lumea întreagă. Ele nu sunt însă amintite şi omagiate, pe canalele de televiziune, neavând aceeaşi popularitate ca unele persoane obscure, considerate „publice“, ale căror aventuri fascinează telespectatorii! De acordarea unor eventuale distincţii celor merituoşi nici nu poate fi vorba, încercările noastre fiind pasate de la o instituţie la alta.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti acordă anual, începând cu 2012, distincţii celor mai prestigioşi medici pensionari care au activat în unităţile sanitare din Bucureşti. Până în prezent, asemenea distincţii au fost acordate unui număr de 107 medici pensionari, care au activat în diverse domenii medicale.
Din păcate, medicii cu funcţii importante până la data pensionării, apreciaţi şi adulaţi până în acel moment, devin deodată insignifianţi şi sunt cu totul daţi uitării, deşi ar putea fi măcar consultaţi ţinând cont de experienţa lor profesională, didactică şi managerială. Li s-ar putea asigura chiar şi participarea fără taxe la congrese, consfătuiri, manifestări ştiinţifice, ţinând cont de faptul că majoritatea lor sunt sponsorizate.
Multe ţări din jurul nostru acordă facilităţi pensionarilor în privinţa transportului în comun, vizite la muzee, spectacole, concerte, biblioteci, excursii gratuite şi multe altele. Ar putea fi o sursă de inspiraţie şi pentru noi, fiind în aceeaşi familie europeană. Participarea unor reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Sănătăţii şi ai Casei de Pensii, CNAS, Primăriei Generale la lucrările Consiliului Naţional al Pensionarilor din România, instituţie recunoscută şi la Bruxelles, singura abilitată să ne reprezinte, care prin discuţiile purtate să determine ameliorarea situaţiei de multe ori deplorabilă a pensionarilor.
Existenţa şi demnitatea medicilor pensionari şi în general a tuturor pensionarilor nu pot fi menţinute numai prin urări cinice de „bine şi sănătate“. E timpul să fim auziţi, măcar acum. Ignorarea trecutului, istoriei, valorilor recunoscute, nu va duce decât la adâncirea neantului. Trebuie să stabilim odată poziţia în care ne aflăm. Fără acest reper nu vom şti încotro să ne îndreptăm.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC