Newsflash

Cine pleacă din Statele Unite?

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 1 2014
Cine pleacă din Statele Unite?
   Din prima zi de existenţă a aşezărilor europene pe continentul american, imigraţia a fost o problemă centrală şi a influenţat structura şi istoria naţiunii şi a statului american. Popularea Americii de Nord cu nou-veniţi din Europa, care a început în secolul XVI şi continuă şi astăzi, reprezintă cel mai mare exod paşnic de populaţie din istoria omenirii. După anul 1900, imigraţia americană din zone neeuropene a crescut, iar începând cu 1920, ca o expresie a nevoii de a controla procesul legal de imigraţie, au apărut cotele anuale. De curând, imigraţia necontrolată, ilegală a creat şi creează mari probleme, inclusiv unele de securitate naţională. Una peste alta, de la apariţia Statelor Unite şi până în ziua de azi, imigraţia a fost un fenomen constant, iar emigraţia a rămas numai unul minor şi puţin cunoscut. Iar renunţarea la cetăţenia americană nu a fost niciodată reprezentată decât de cazuri izolate. Dar aceste fenomene se amplifică sub ochii noştri. Cine sunt cei care doresc şi plănuiesc părăsirea Statelor Unite şi de ce o fac? Care este logica?
   Expatriaţii, cei care trăiesc pentru perioade îndelungate într-o altă ţară, erau de mai multe categorii. Astfel, oameni de cultură au ales să trăiască la Paris, la începutul secolului XX (Gertrude Stein, Ernst Hemingway), din cauza climatului intelectual. Alţii, prin natura profesiei (arheologi, etnologi, lingvişti, exploratori), au devenit legaţi de locurile de interes pentru mulţi ani. Oameni cu venituri modeste au descoperit că în ţările din Caraibe, Europa de Sud, America Centrală şi de Sud, pentru aceiaşi bani pot avea un confort mult mai mare decât cel pe care şi-l puteau permite în ţara natală. Motivaţii individuale au fost şi sunt căsătoriile cu cetăţeni străini, raţiuni religioase şi politice, descoperirea unor şanse profesionale mai bune în alte ţări, absenţa satisfacţiei faţă de politica din ţară şi altele. În fine, cei foarte bogaţi au ales adeseori să trăiască în alte ţări din dorinţa de a fi în permanent contact cu lumea snoabă şi sofisticată a multimilionarilor şi a celebrităţilor. Niciunul dintre aceştia nu a plănuit să renunţe la cetăţenia americană. Gestul era făcut doar de cei care – într-un fel sau altul – intrau în conflict cu justiţia americană (dezertori, indivizi puşi sub urmărire).
   Peste şapte milioane de americani trăiesc în afara graniţelor, fiind răspândiţi în 160 de ţări: 171.000 în Africa, 864.000 în Asia de Est şi Pacific,1.612.000 în Europa, 870.000 în Orientul Mijlociu, 212.000 în Asia de Sud, peste 300.000 în Canada şi peste 750.000 în Mexic (conform Departamentului de Stat al SUA, pentru 2011).
   Părăsirea Statelor Unite este în creştere în ultimii ani şi e de regăsit în trei zone: indivizii şi familiile obişnuite, cu nivel mediu de venit, oamenii foarte bogaţi, companiile industriale şi financiare. Toţi au în comun un motiv clar: nevoia de a evita taxarea excesivă şi efectele noii politici fiscale introduse de statul american.
   O lege veche de peste patruzeci de ani, care nu a fost aproape niciodată aplicată, cerea cetăţenilor americani stabiliţi în străinătate să completeze un formular de declarare a conturilor personale de bancă, dacă ele depăşeau zece mii de dolari – Foreign Bank Account Report (FBAR). Recent, o campanie susţinută de identificare şi urmărire a celor care nu s-au conformat în a raporta conturile, asociată cu instituirea unor penalizări mari, a făcut ca unora dintre cei în cauză să li se ceară să plătească sume mai mari decât au câştigat în toată perioada respectivă. De aici creşterea bruscă a numărului de cereri pentru renunţarea la cetăţenie. În decada precedentă au fost înregistrate sub 5.000 de astfel de cereri. În ultimii cinci ani, ele au ajuns la peste 8.000, cu mai mult de o mie în primele trei luni ale acestui an. Pentru anul acesta şi cei viitori, se estimează că între 8.000 şi 10.000 de americani îşi vor schimba cetăţenia.
   Între guvernul american şi băncile elveţiene s-a desfăşurat, pentru mai mulţi ani, un adevărat război. Motivul a fost cererea guvernului american de a i se raporta datele complete ale deponenţilor americani, cerere în contradicţie cu binecunoscuta garantare a secretului bancar de către instituţiile financiare elveţiene. La început, băncile elveţiene au refuzat să se conformeze. Dar, după ce guvernul SUA a emis ameninţarea de a scoate băncile elveţiene de pe piaţa americană şi după enorme amenzi la care au fost supuse UBS şi Credit Suisse Group, acestea au cedat, au întrerupt deschiderea de conturi pentru cetăţenii ame­ricani, indiferent de adresă, şi au plătit o penalizare totală de peste 3,4 miliarde de dolari. Folosind aceeaşi tactică de ameninţare, Statele Unite au semnat acorduri cu alte patruzeci de ţări, care le garantează aflarea detaliilor legate de depunerile cetăţenilor americani. Paradisurile financiare au fost suprimate. Şi această acţiune a dus la un val de abandonări a afilierii cetăţeneşti cu Unchiul Sam.
   Taxarea profitului rezultat din activitatea corporaţiilor americane a ajuns la cel mai ridicat nivel din lume, 35%. Multe companii de calibru mare îşi îndreaptă privirile spre ţări mai prietenoase pentru ele. Taxele de corporaţie în Canada sunt de 15%, în Irlanda, 12,5% şi în majoritatea ţărilor europene, sub 20%. Microsoft este pe cale de a-şi muta sediul central în Irlanda, ca şi gigantul medical Medtronic. Producătorul de bere Anheuser-Busch se va uni cu conglomeratul In-Bev (belgiano-brazilian) şi se va strămuta. Pe listă se mai află Coca-Cola, Pepsi Co, Google, Cisco, Apple şi alte aproape 400 de companii care s-ar putea muta pentru protecţie fiscală.
   În total, companiile americane deţin peste două trilioane de dolari lichizi, „parcaţi“ în bănci străine pentru a evita plata taxelor. Aceste sume, dacă ar fi investite în ţară, ar genera o imensă sferă de activitate, creatoare de slujbe şi de dezvoltare, dar în ţara care era altădată un exemplu de susţinere şi facilitare a businessului, cheltuielile guvernamentale tot mai mari îi împing pe politicieni să impună o taxare destructivă a iniţiativei economice. Care nici măcar nu reduce progresia celei mai mari datorii din istorie: peste 17 trilioane de dolari.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe