Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă

Cascada Iguazú

Viața Medicală
Dr. Radu GOLOGAN vineri, 19 decembrie 2014
Cascadele sau cataractele râului Iguazú constituie una dintre cele mai întinse căderi de ape din lume, unde putem admira a doua cea mai „largă“ cascadă (după cascada Khone, Laos) şi cea mai diversificată cascadă de pe Terra. Aceasta, deoarece sistemul de cascade de aici, situat la graniţa dintre Brazilia şi Argentina, este compus din nu mai puţin de 275 de cascade independente, răspândite pe o suprafaţă totală de peste 2,7 kilometri pătraţi, având o înălţime variabilă între 62 şi 82 de metri. Cascada se află într-o junglă tropicală, un ecosistem protejat atât de Argentina, cât şi de Brazilia, cu o mare varietate de specii de păsări sălbatice, mamifere, reptile, peşti, insecte (îndeosebi fluturi).
Vizitatorul trebuie să treacă pe ambele părţi ale cascadei, malul argentinian fiind mai potrivit pentru a încerca senzaţiile generate de imediata apropiere a apei tumultuoase, iar cel brazilian mai prielnic pentru fotografii şi filmări. Cascadele sunt rezultatul unei erupţii vulcanice care a produs prăbuşirea albiei râului Iguazú. Miturile locale au grefat o legendă despre un preaputernic zeu care s-a îndrăgostit de o tânără frumoasă, dar aceasta a rămas insensibilă la avansurile zeului, inima sa fiind dăruită unui muritor asemenea ei. Cei doi îndrăgostiţi au încercat să fugă din calea zeului mânios, urcându-se într-o canoe cu care au navigat pe apele râului Iguazú dar, în culmea furiei, zeul a „sfâşiat“ albia râului în calea lor, condamnând iubiţii la o „cădere eternă“.Numele Iguazú vine din dialectele indigene Tupi-Guarani, din termenii Y, care înseamnă apă şi Uasu, mare, grandios, imens.
Ca o recunoaştere a frumuseţii şi unicităţii sale, cascada Iguazú a fost desemnată prin vot, în 2011, una dintre minunile naturii: o cascadă uriaşă. O înlănţuire spectaculoasă şi nemaivăzută de ape. Regina absolută a căderilor de ape. Loc de trecere între lumi. Poartă spre un ţinut magic în care apa, aerul, piatra şi vegetaţia se împletesc armonios, pentru a crea una dintre minunile naturale ale lumii. Cuvintele par neputincioase în faţa acestui măreţ spectacol al naturii. Se spune că Eleanor Roosevelt, când a văzut pentru prima oară cascada Iguazú, a exclamat uimită: „Sărmana Niagara (...)“.
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC