Newsflash

Cancerul colorectal la tineri

de Dr. Martin S. MARTIN - mar. 24 2017
Cancerul colorectal la tineri
    Bolile maligne ale colonului și rectului, la populația trecută de cincizeci de ani, au înregistrat o reducere continuă a incidenței între anii 1890 și 1950, ca apoi să intre pe o curbă ascendentă la toate generațiile de după 1950, mai ales prin numărul mare de cazuri la populația tânără. Asociația americană pentru cancer a publicat o prognoză potrivit căreia că în anii imediat următori numărul de cazuri noi la cei sub 50 de ani va atinge 13.500 pe an, iar cazurile care afectează toate vârstele se vor ridica la 95.500 pe an, dintre care 40.000 de cancere de rect. Când leziunea malignă a intestinului gros este identificată în stadiul de început, atunci când este limitată la peretele intestinal, vindecarea prin tratament (în principal chirurgie combinată cu chimioterapie) depășește 90%.
    În ceea ce privește diagnosticul și tratamentul adulților tineri cu boală malignă colorectală, sunt de menționat câteva particularități. Mai întâi, indicele de suspiciune a doctorilor este redus în fața simptomelor, altfel puțin caracteristice (vagi dureri abdominale, constipație cronică, diaree, mici rectoragii), ei fiind înclinați să atribuie aceste simptome altor posibile cauze (colon iritabil, hemoroizi, „colite”), întârziind diagnosticul. Deseori, colonoscopia este indicată numai după ce bolnavii, dezamăgiți de persistența suferinței după toate metodele terapeutice încercate, insistă să se recurgă la vizualizarea directă a intestinului. La tineri, cancerul colorectal este diagnosticat cu întârziere, abia în fazele avansate ale leziunii (creștere transparietală, invazie regională, metastaze). De aici și rezultatele mai puțin optimiste ale tratamentului: când leziunea este diagnosticată în faza a doua, cu invazie locală, vindecarea cu supraviețuire la cinci ani de la diagnostic este de 70%, iar pentru cei 20% din bolnavi, la care diagnosticul este stabilit abia în faza de metastaze, supraviețuirea la distanță este de numai 12%.
   Între anii 1980 și 2013, incidența cancerului de colon la adulții între 20 și 29 de ani a crescut cu 2,4%, iar la cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani cu 1%. Cancerul de rect a început să înregistreze o creștere din anul 1974, arătând o frecvență mai mare cu 3,2% pe an la cei de 20–39 de ani și cu 2,3% pe an mai mare la pacienții de 40–49 de ani. Comparat cu cei născuți înainte de 1950, milenariștii (cei născuți după 1990, care au atins maturitatea după anul 2000) au un risc dublu de a dezvolta cancer de colon și un risc cvadruplu pentru cel de rect. Chiar dacă adulții tineri nu dezvoltă cancerul colorectal într-un an, ei „cară” riscul anual de 2–4% în fiecare an, pentru întreaga perioadă de viață pe care o au în față. Perspectiva este întunecată și mai mult de faptul că neoplasmul colorectal este al doilea cel mai omorâtor cancer.
   De la observațiile statistice, confirmate de mai multe studii, derivă nevoia de a investiga posibilele cauze ale acestei neobișnuite schimbări de incidență și cerința de a modifica strategia de depistare a bolii neoplazice colorectale la grupele de vârstă în care a fost, până nu demult, o raritate. Printre factorii de risc relevați de asocierea statistică sunt: istoria de familie pozitivă, excesul ponderal de lungă durată, bolile inflamatorii colorectale, fumatul, consumul ridicat de alcool și de produse alimentare preparate industrial, diabetul, sedentarismul, regimul sărac în fibre și bogat în carbohidrați cu indice glicemic ridicat și etnicitatea afro-americană.
   Screeningul de cancer intestinal va trebui considerabil modificat și mutat la vârste mult mai tinere decât cele la care se practică în prezent. El va include testele de hemoragii digestive oculte, markerii tumorali, testele genetice și colonoscopia precoce la cei care au simptome și factori de risc, iar colonoscopia de rutină, la pacienții asimptomatici, va fi începută la vârsta de 45 de ani, cel puțin pentru afro-americani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe