Newsflash

Bursele Erasmus

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mar. 17 2015
Bursele Erasmus
   Viaţa de student nu e completă dacă ne ocupăm doar de studiu şi de facultate. Monotonia ne limitează. Avem nevoie de experienţe unice, care să ne mărească bagajul de cunoştinţe şi abilităţi. De ceva timp, avem oportunitatea de a folosi bursele Erasmus.
   Care sunt avantajele acestor burse? În primul rând, avem şansa de a vizita lumea, fiind parţial sponsorizaţi din fonduri europene. Astfel, întâlnim oameni noi, comunicăm şi socializăm mai mult. Este o mică „evadare“ din cotidian. De asemenea, luăm contact cu obiceiurile ţării respective, cu un alt stil de viaţă. Nu în ultimul rând, învăţăm. Ca studenţi la medicină, avem posibilitatea de a vedea cum arată spitalele de acolo, cum sunt trataţi bolnavii, ce condiţii de lucru le sunt oferite medicilor şi rezidenţilor. Astfel, ne putem forma o idee proprie despre sistemul sanitar din străinătate. Abia în momentul în care vedem cu ochii noştri cum este practicată medicina în altă parte, putem alege unde dorim să ne petrecem tot restul vieţii.
   Cum aplici pentru o bursă Erasmus? Totul începe cu depunerea dosarului. Apoi, se realizează un clasament în funcţie de medii, urmează interviul, care va fi susţinut în limba ţării în care doreşti să mergi. După ce treci de aceste mici obstacole, vei fi repartizat într-un oraş, dintr-o listă de trei-patru alese de tine. Ajuns în acest stadiu, urmează să îţi faci bagajele şi să îţi cumperi biletul de avion, căci viitorul se anunţă a fi unul plin de noutăţi şi surprize.
   Te descurci cu banii? Bursa este de 500 de euro lunar. Din aceştia, 210 sunt direcţionaţi spre chirie, iar restul de 290 îi împarţi cum ştii tu mai bine. Sunt studenţi care se încadrează în această sumă şi alţii care au un spirit al cumpărăturilor mai dezvoltat, deci mai cer un mic ajutor din partea părinţilor. O studentă pe care o cunosc, de exemplu, a cerut de la părinţi doar 200 de euro în plus în şase luni. Cheltuielile de călătorie depind, de asemenea, de tine. Poţi alege să mergi cu autocarul şi să plăteşti 80 de euro, sau poţi lua avionul şi să dai în jur de 200 de euro.
   Există şi riscuri ale unei călătorii cu Erasmus? Da, să rămâi blocat în Turnul Eiffel. Este cazul unei colege care a ajuns în Franţa. Şi-a propus să viziteze cât mai mult din această ţară şi spune că s-a bucurat, într-adevăr, de orice clipă. Începând cu dimineţile în care fugea după autocar pentru a merge într-un loc nou şi continuând cu momentul când a rămas blocată în Turnul Eiffel, la etajul 1, fără prea mulţi bani la ea pentru a urca mai departe. Norocul ei că avea, totuşi, ceva de rezervă.
   Un medic bun se formează în timp şi, pe parcursul evoluţiei sale, are nevoie să fie înconjurat de adevăraţi profesionişti. Indiferent că vrem sau nu să rămânem în ţară, avem nevoie de o privire de ansamblu asupra viitoarei noastre cariere, iar bursa Erasmus poate fi una din soluţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe