Newsflash

Arsenalul ipohondrului

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 9 2015
Arsenalul ipohondrului
   L-am savurat pe Tudor Muşatescu în tinereţea mea şi nu mai puţin l-am apreciat în anii din urmă, când, prin bunăvoinţa unor prieteni, am căpătat câteva discuri conţinând, printre altele, celebrele sale piese „Titanic vals“ şi „Visul unei nopţi de iarnă“. Am admirat întotdeauna umorul său şi modul în care a ştiut să creioneze societatea în care trăia. Faptul că am ales unul din citatele sale nu e o întâmplare. Mă aflu la masa de scris în dimineaţa în care au loc alegerile parlamentare în Israel şi mă întreb dacă vreun candidat de aici ar avea curajul să ceară publicului să nu fie ales – aşa cum se întâmplă în piesa bine-cunoscută a lui Muşatescu – şi în felul acesta să-şi asigure succesul.
   Dar citatul alăturat mă duce cu gândul spre acea entitate socio-medicală numită ipohondrie. Conotaţia se impune. Un termometru nu e un element neglijabil, mai ales atunci când în casă sunt şi copii mici, susceptibili la nenumărate boli infecţioase şi la care febra poate fi primul simptom al oricărei maladii. Dar termometrul din citatul lui Muşatescu e doar reprezentantul unei întregi serii de aparate medicale care fac parte din arsenalul obligatoriu al ipohondrului, cum ar fi aparatul de tensiune, glucometrul etc.
   Îmi închipui că viaţa unui ipohondru nu e deloc simplă. Nu ai cum să iubeşti o viaţă care îţi poate juca feste în orice moment. Optimismul absolut necesar bucuriei oferite de viaţă nu se împacă defel cu permanenta teroare a ceea ce ar putea să se întâmple dintr-o clipă în alta. Nu-mi iese din minte scena ipohondrului dintr-un film al lui Woody Allen, în care eroul sare într-un picior ieşind din cabinetul medicului după ce a aflat vestea cea bună, că e perfect sănătos, dar, după o clipă, se opreşte şi se întreabă: „Sănătos, dar până când?!“.
   Ca medici, mai toţi am trecut prin acea fază în pregătirea profesională în care, studenţi fiind, ne-am „descoperit“ aproape zilnic noi maladii, diagnosticate pe baza unor aşa-zise simptome ce existau doar în tratate şi în imaginaţia noastă, influenţată de ceea ce învăţasem cu o zi sau cu o săptămână în urmă. Trebuie să recunosc (şi sper că nu vorbesc numai în nume personal), temerile unei boli neaşteptate se reîntorc în evoluţia medicului aflat la o vârstă înaintată, ajuns demult la concluzia (perfect justificată) că senescenţa e acompaniată de prea multe ori de maladii care devin cu atât mai frecvente cu cât „subiectul“ avansează în vârstă. O tuse seacă e un motiv să te gândeşti la o tumoră pulmonară, iar o schimbare a rutinei digestive îţi îndreaptă involuntar gândul spre o tumoră de colon. O sângerare nazală întâmplătoare se „aşază“ prea bine cu pericolul unui limfom şi un moment de ameţeală te duce imediat la gândul că ceva nu e în ordine cu (cel puţin!) una din carotidele tale. Prea cunoscutul epitaf de pe mormântul ipohondrului – „V-am spus doar că sunt foarte bolnav!“ – se potriveşte, din păcate de multe ori, medicului aflat în suferinţă dar neluat în seamă de colegi, pentru simplul motiv că, prin definiţie, medicul e tămăduitor şi nu bolnav. De parcă cizmarului nu i se permite să umble desculţ.
   Oare ce predomină în felul în care individul e preocupat obsesiv şi continuu de starea sănătăţii sale: gândul sau senzaţia? Oare poate fenomenul de ipohondrie exista în absenţa unor aşa-zise semne clinice, cum ar fi o întâmplătoare balonare postprandială sau o cefalee după ingerarea unei anumite cantităţi de vin de calitate inferioară? Oare ipohondria poate apărea la un individ care a asistat la declinul sănătăţii unui membru al familiei sau al unui prieten apropiat şi a rămas marcat de tragedia la care a fost martor? Oricum, frica patologică de boală nu oferă individului multe motive de fericire în viaţă şi, în acelaşi timp, reprezintă o corvoadă şi o povară financiară pentru societate.
   În lumea civilizată, sistemul de asigurare medicală poate fi exploatat în direcţii nefireşti şi inutile. Un examen complet include de multe ori efectuarea unor investigaţii pe cât de complicate, pe atât de scumpe. Individul căruia i se indică o tomografie computerizată doar pentru a infirma o bănuială existentă în mintea sa nu consumă doar timp şi bani, dar de multe ori ia locul unui alt pacient, care prezintă o situaţie ce necesită absolut şi rapid o asemenea investigaţie. Se adaugă, desigur, şi dorinţa medicului de a se acoperi din punct de vedere medico-legal: e de ajuns ca un singur individ dintr-o mie de ipohondri să fie într-adevăr bolnav, dar neluat în seamă, ca un lung şi chinuitor proces judiciar să perturbe serios viaţa medicului în cauză.
   Un lucru este însă clar: existenţa termometrului în casa omului este o necesitate şi o realitate! Doar umorul lui Muşatescu şi tendinţa celui care semnează mai jos de a exagera maniere cu totul acceptabile sunt vinovate de încercarea de a denigra un obiect inocent şi extrem de folositor.

 

„Am iubit viaţa până mi-am cumpărat primul termometru.“ (Tudor Muşatescu, 1903–1970)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe