Newsflash
OPINII

Modernizaţi căruţa, dar nu uitaţi esenţa!

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - apr. 3 2013
Modernizaţi căruţa, dar nu uitaţi esenţa!
   Orice bruscare a sistemului sanitar gene­rează nelinişte şi furtuni sociale. De aceea, ideea ministrului sănătăţii de a aborda reforma sănătăţii pas cu pas, prin parcurgerea întregului evantai de argumente, este o atitudine înţeleaptă. Descartes a propus metoda, valabilă oricând şi în orice domeniu, ca atunci când o problemă ne depăşeşte prin complexitate, să o defalcăm pe segmente, să rezolvăm segmentele bucată cu bucată şi apoi să le asamblăm, obţinând rezolvarea globală.
   Complexitatea siste­mului sanitar este dublată de implicarea factorilor subiectivi, umani. De aceea, regulile rigide nu pot genera decât efecte adverse. Să luăm regula vizitei în spital doar după ora 15: ea poate dăuna calităţii actului medical în anumite specia­lităţi. În psihiatrie, infor­ma­ţiile pe care membrii familiei ori alţi cunoscuţi le pot oferi despre bolnav sunt la fel de importante ca acelea obţinute prin examinarea bolnavului. Ne trebuie deci orare diferite, care să-i împiedice pe medici să întâlnească familia pacientului lor? În funcţie de specificul fiecărei secţii, este bine ca regulile să fie flexibile.
   La fel de rigidă este norma temporală de prescriere a reţetei electronice. Pentru unele specialităţi, obligativitatea prescrierii a doar două-patru reţete într-o oră devine o catastrofă miniaturală pentru bolnavi, a căror majoritate riscă să rămână fără prescripţie. Practic, birocraţia inflexibilă ajunge să anuleze dreptul constituţional la sănătate: dreptul la reţetă este al bolnavului, nu al medicului, bolnavul este cel asigurat.
   Stabilirea criteriilor conform cărora un bolnav sau un stadiu al bolii necesită intervenţia unui medic este obligatorie. Aceste criterii trebuie stabilite de specialişti împreună cu medicii de familie, pentru fiecare specialitate în parte. O clară şi corectă circulaţie a bolnavului între modulele organizatorice sanitare, în funcţie de stadiul bolii, este tot atât de importantă ca şi ghidurile ori protocoalele terapeutice. S-ar rezolva astfel şi problema priorităţii specifice, în cazul unui bolnav cu două sau mai multe comorbidităţi care pot fi amândouă urgenţe – de exemplu, starea infecţioasă dublată de agitaţie psihomotorie. Astfel de norme ar face imposibilă plimbarea bolnavilor între spitale, plimbări periculoase pentru pacienţi şi atât de penibile încât au ajuns temă cinemato­grafică. Ar corecta ceea ce a uitat dr. Raed Arafat, care a modernizat căruţa dar a neglijat esenţa: actul medical.
   Legea sănătăţii va trebui armonizată şi cu alte norme. Legea învăţământului, în forma actualizată, permite profesorilor universitari să rămână activi şi după 65 de ani. Legea sănătăţii prevede ca după 65 de ani nimeni să nu mai poată ocupa o funcţie în sistemul sanitar. Se poate ajunge astfel ca un profesor universitar să-i fie subordonat asistentului său. Ar fi hilar. O societate care nu are clarificată ierar­hia decizională sfârşeşte în haos.
   Discuţia cu potenţial pătimaş privind finanţarea din bani publici a spitalelor private evidenţiază aceeaşi ceaţă groasă în privinţa conceptelor organizatorice sanitare. Este evident că societatea românească s-a stratificat deja în funcţie de venituri. Pretenţiile, inclusiv cele sanitare, sunt diferite şi ele pot fi satisfăcute doar prin asigurări de sănătate pe niveluri diferite de contribuţie. Este necesară o asigurare obligatorie prin lege, care să permită colectarea de bani într-un fond naţional de solidaritate socială. Cu aceşti bani vor putea fi asistaţi medical bolnavii suferind de psihoze, alte boli care anulează discernământul, tuberculoză, epidemii infecţioase (boli periculoase social) şi se va putea acoperi un pachet de servicii minime pentru toate bolile. El trebuie să aibă la bază un sistem de spitale publice în care se pot asigura toate aceste servicii, inclusiv pentru cei cu bani mulţi. Cei cu venituri mai mari se vor asigura voluntar, în funcţie de pretenţii, putându-se trata în spitale private, de alt nivel şi cu alte încasări financiare. Asigurarea obligatorie ar alimenta spitalele publice, cele care vor oferi pachetul minim de servicii medicale şi tratarea bolilor periculoase social. Aici s-ar putea adresa toată lumea, săraci şi bogaţi deopotrivă. Iar sloganul-capcană „banul merge după bolnav“ ar fi respectat. Cei ce doresc mai mult vor putea apela la asigurări suplimentare pentru orice nivel de confort şi competenţă pretind şi îşi permit. Dar este strict necesară o asigurare, obligatorie prin lege, a tuturor, pentru constituirea unui fond naţional, ai cărui bani să asigure funcţionarea spitalelor publice.
   Dincolo de acestea, orice iniţiativă privată este necesară şi de dorit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe