Newsflash
OPINII

Model de viaţă

de Dr. Viorica VIDU - ian. 24 2012
Model de viaţă
   În decursul diverselor etape de învăţământ din viaţa noastră, există profesori care îşi merită titulatura nobilă de dascăli, datorită calităţilor şi conştiinţei lor şi, mai ales, capacităţii de a se dedica întru totul formării profesionale a generaţiilor de tineri. Aceste personalităţi au ca principiu „modelarea“ aptitudinilor şi a perseverenţei studenţilor sau medicilor pentru a-şi realiza dorinţele de a deveni profesionişti împliniţi, poate la rândul lor modele pentru generaţiile următoare. Da, există profesori care ne sunt modele de viaţă, de conduită, de discernământ, de demnitate, de autoritate, repere morale şi profesionale în cele mai grele clipe din activitatea noastră şi, pe care, desigur, nu-i vom uita niciodată.
   Un asemenea dascăl al Şcolii româneşti de Medicină este domnul profesor Nicolae Angelescu, alături de care am avut onoarea să urmez cursurile de secundariat în Chirurgia generală, să lucrez ca medic specialist şi căruia i-am fost doctorand în Clinica de Chirurgie a Spitalului Colţea. Pentru noi, foştii rezidenţi, studenţi sau doctoranzi, domnia sa a fost personalitatea care ne-a modelat calităţile şi aspiraţiile şi ne-a învăţat arta de a fi chirurg, adică un caracter ferm, onest, perseverent, demn, deschis spre cercetare şi spre perfecţionare.
   Am urmărit cu atenţie şi admiraţie talentul şi implicarea didactică deosebită a maestrului meu, modul său de comunicare la cursuri: simplu, concis, coerent, logic, un stil pedagogic de succes, care se reflectă şi în materialele scrise – articole, cărţi, tratate, cursuri, accesibile tuturor,  uşor de reţinut şi cu amprentă personală. Consider că articolele şi lucrările sale referitoare la patologia oncologică mamară şi tehnica chirurgicală impecabilă în aceste afecţiuni sunt de neegalat. Aceeaşi acurateţe didactică şi ştiinţifică o manifestă şi în mediul academic, fiind membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale.
   Nu putem uita insistenţa şi fermitatea cu care se oprea asupra noastră pentru a ne ajuta să trecem peste momentele grele de insucces, deznădejde, teamă. Nu a neglijat pe nimeni în cursul formării noastre ca specialişti. Colegii mei de secundariat sunt chirurgi exemplari, cu rezultate deosebite, unii profesori universitari sau cercetători în clinici renumite, fără a fi fost vreodată subiecte de dezbateri de malpraxis. Ce dovedeşte acest fapt? Că am fost formaţi de un adevărat maestru, care va rămâne în cartea de istorie a UMF „Carol Davila“, alături de mari personalităţi care, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea şi afirmarea învăţământului medical românesc. Pentru mine a fost şi va fi un model, un sprijin moral şi profesional în toată activitatea ştiinţifică de cercetător.
   La aniversarea celor 80 de ani de viaţă, din care peste 50 – chirurg şi dascăl, cu profund respect, vă doresc „La mulţi ani!“, domnule profesor!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe