Joi, 21 iulie a.c., a avut loc la Ministerul Sănătăţii (dezbaterea publică a proiectului Ordinului privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi a preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii. (...)"> Micşorarea fermoarului - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Micşorarea fermoarului

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 29 2011
Micşorarea fermoarului

    Joi, 21 iulie a.c., a avut loc la Ministerul Sănătăţii (dezbaterea publică a proiectului Ordinului privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi a preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii. (...)

    Joi, 21 iulie a.c., a avut loc la Ministerul Sănătăţii (dezbaterea publică a proiectului Ordinului privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi a preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii. Prin acesta se limitează la 15% cota de adaos comercial în farmacie pentru medicamentele utilizate în cadrul programelor de sănătate. Dl dr. Anton Irimia, secretar de stat la MS a reamintit că în raportul OMS se susţine că preţurile mari la medicamente se numără printre cauzele ineficienţei programelor de sănătate. Prin urmare se impune scăderea marjelor de adaos comercial. MS are de ales între afectarea profitului distribuitorilor de medicamente sau a lovi în pacienţi. Evident că balanţa a înclinat de partea pacienţilor care trebuie să primească medicamentele necesare. La consumul de medicamente de 1.217.000.000 lei, economia realizată ar fi de aproximativ 200.000.000 lei, suficient pentru a acoperi programul de diabet. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente au susţinut că măsura va avea consecinţe nedorite pe piaţa de medicamente. Principala cauză pentru deficitele acesteia este exportul paralel. Reducerea adaosului comercial s-ar situa sub pragul sustenabilităţii şi de aceea se propune şi aplicarea unei taxe de clawback de aproximativ 10%. În afară de contribuţia de 10% prin care producătorii ar urma să susţină bugetul programelor de sănătate, dl secretar de stat a insistat să fie aplicată prescrierea generică prin care unele ţări, ca Franţa de exemplu, ar fi obţinut economii. Dna farmacist Elena Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, revine la neplata arieratelor în facturile farmaciştilor, arătând că aceştia sunt siliţi să refuze eliberarea reţetelor. Reducerea la 10% a adaosului comercial este nemaiîntâlnită în Europa, unde acesta s-ar cifra în jur de 20%. Dsa pune întrebarea: Ce se va întâmpla după 1 august, când se termină banii? Ziariştii au întrebat şi ei ce se întâmplă cu taxa de viciu, nevăzută şi neauzită decât de Ministerul de Finanţe şi despre care MS nu ar fi în temă. Sic transit… dezbaterea şi optimismul nostru.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe