Newsflash
Ars Medici

Meningita cu lichid clar de etiologie leptospirotică

de Dr. Nicoleta ANDREESCU - oct. 18 2012
Meningita cu lichid clar de etiologie leptospirotică
   Etiologia leptospirotică a meningitelor cu lichid clar ocupă locul al doilea, ca frecvenţă, după etiologia virală, dar devansează meningita tuberculoasă, situată pe locul al treilea.
   Diagnosticul etiologic este util, deoarece, cu cât este mai precoce, cu atât tratamentul specific poate fi aplicat în timp util, împiedicându-se astfel apariţia complicaţiilor grave invalidante de vecinătate (de exemplu, encefalita şi uveitele), precum şi complicaţiile cu localizări multiple.
   Infecţia cu spirochete din genul Leptospira este întâlnită vara, la copii şi tineri, în cazuri izolate şi, mai frecvent, în focar, după îmbăieri repetate în apele de suprafaţă stătătoare sau lent curgătoare, contaminate prin urină cu leptospire de către animalele purtătoare ale acestor germeni. Şi adulţii, în sezonul cald, fac infecţia cu această localizare, mai ales în cazuri izolate, după îmbăieri sau pescuit în ape de suprafaţă contaminate.
   Iniţial, încă din faza de bacteriemie, prin efectul direct al leptospirelor, dar şi al endotoxinei bacteriene, pe lângă febră, apar cefaleea generalizată, fotofobia şi simptomele dispeptice. După localizarea leptospirelor la nivelul meningelui, apare contractura antalgică, recte redoarea cefei şi contractura genunchilor, care, după puncţia rahidiană, se ameliorează prin decompresia meningelui.
   Formele pur meningiene, precum şi cele cu complicaţii de vecinătate (encefalite, uveite, sinuzitele şi otite medii) ocupă circa jumătate din cazurile cu manifestare cefalică. Restul sunt forme meningo-pulmonaro-hepato-renale. Toate serotipurile de leptospire pot determina oricare formă clinică.
   Lichidul cefalorahidian este seros, uşor opalescent sau xantocromic când meningita este asociată cu sindromul hemoragic. Reacţia Pandy este moderat pozitivă (până la 50 mg/dl albumine). Leucocitele, dintre care predomină monocitele, sunt moderat crescute (1.000–1.500/mm3).
   Leptospirele pot fi evidenţiate în preparat proaspăt, la microscopul cu fond întunecat, încă din primele zile de boală. De asemenea, încă din a patra sau a cincea zi de boală, tot în LCR, anticorpii anti-Leptospira pot fi evidenţiaţi prin prezenţa complexelor anticorp-antigen, în cadrul reacţiei de aglutinare citite la microscopul cu câmp întunecat.
   În sânge şi urină, apar modificările hemoleucogramei şi cele biochimice cunoscute în leptospiroză.
   În mod frecvent, diagnosticul de meningită leptospirotică se confirmă prin evidenţierea anticorpilor anti-Leptospira în serul sanguin, începând din zilele cinci-şase de boală, în cadrul reacţiei de aglutinare microscopică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe