Newsflash
Știri

Medici din România, vizită de studiu în Norvegia

de Dorina Novac - ian. 10 2023
Medici din România, vizită de studiu în Norvegia

Un grup de 23 de medici de la șase spitale din România au participat, în perioada 15-18 noiembrie 2022, la o vizită de studiu în Norvegia.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a participat, prin trei medici delegați (un microbiolog, un epidemiolog și un medic de terapie intensivă), la vizita de studiu organizată în Norvegia de către Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti (INBI MB) și Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia, parteneri în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”.

medici romani
Sursă imagine: https://diakonhjemmetsykehus.no/

Vizita a avut loc pe parcursul a patru zile, în perioada 15-18 noiembrie 2022, și a fost organizată pentru a prezenta delegaților români modul de lucru al colegilor norvegieni în domeniul controlului infecțiilor asociate asistenței medicale și gestionarea prescrierii de antibiotice.

Citește și: Numărul medicilor care au plecat la muncă în străinătate a scăzut în 2021

În total, 23 de medici de la cele 6 spitale din România implicate în proiect (11 microbiologi, 6 medici infecționiști, 1 medic terapie intensivă și 5 medici epidemiologi) au participat la vizita de studiu.

Grupul din România a avut întâlniri cu experți din Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia, un spital privat (Spitalul Diakonhjemmet, Oslo) și un spital universitar (Spitalul Universitar Akershus (Ahus), Oslo), pentru a obține o perspectivă asupra modului în care se gestionează în sistemul medical norvegian problematica prevenirii și controlului infecțiilor și prescrierii de antibiotice.

„Spitalul Universitar Akershus (Ahus) este un spital public care asigură servicii medicale pentru o arie ce cuprinde aproximativ 10% din populația Norvegiei. Aici grupul de medici din România a avut întâlniri cu experți din domeniul bolilor infecțioase, microbiologiei, controlului infecțiilor și a vizitat unitatea de primiri urgențe, laboratoarele, departamentul de control al infecțiilor. La Spitalul Diakonhjemmet, delegația s-a întâlnit cu conducerea departamentului de control al infecțiilor, conducerea Clinicii de Medicină și membri ai echipei de prescriere de antibiotice, care au prezentat modul în care spitalul implementează programul de control al infecțiilor, precum și provocările legate de acesta”, se arată într-un comunicat.

Ultima zi a inclus un workshop cu prezentări studii de caz și discuții interactive ce au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a necesității parteneriatului între infecționiști, microbiologi, medici responsabili de controlul infecțiilor pentru implementarea eficientă a programelor de utilizare judicioasă a antibioticelor și de control al infecțiilor.

medici
Sursă imagine: https://diakonhjemmetsykehus.no/

La workshop au participat experți de la Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia și de la Spitalul Universitar din Oslo, împreună cu medicii din delegația română.

Vizita de studiu a fost posibilă întrucât România a primit fonduri SEE pentru a consolida activitatea împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) prin proiectul implementat de INBI MB.

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin propuneri de politici de sănătate publică.

„Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase probleme la nivel global: infecţiile asociate asistenţei medicale şi rezistenţa la antimicrobiene, care au consecinţe severe pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acţiune urgentă şi coordonare intersectorială. Strategia propusă de proiect urmăreşte alinierea demersului țării noastre la cerinţele internaţionale privind IAAM şi utilizarea judicioasă a antibioticelor, prin adoptarea Strategiei OMS şi a recomandărilor europene”, se mai arată în comunicat.

Spitalele implicate în proiect sunt: Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Bucureşti, în calitate de Promotor de Proiect, precum și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgență Elias și Spitalul Județean de Urgență Bacău, în calitate de Spitale Pilot.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe