Newsflash
ACTUALITATE Știri

Legislaţia privind sănătatea mintală, o provocare pentru psihiatri

de Cristina GHIOCA - nov. 24 2023
Legislaţia privind sănătatea mintală, o provocare pentru psihiatri

În legislaţia privind sănătatea mintală sunt numeroase breșe, au atras atenţia participanţii la Forumul Psihiatru.ro.

În plus, modificările din Legea 140 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale pun presiuni suplimentare pe psihiatri.

Aproape 400 de persoane au participat sâmbătă, 18 noiembrie, la Forumul Psihiatru.ro. Evenimentul marca MedicHub s-a desfășurat în format hibrid și a avut ca temă „Criza în psihiatrie sau psihiatria în criză?”. „Programul de anul acesta a ţintit situaţiile controversate, problematice și de criză din societatea românească. De altfel, așa a și început forumul, cu secţiunea care s-a referit la criză. La criza din psihiatrie, dar și la criza profesională care se traduce, tot mai des, prin fenomenul de burnout, dar și de boreout, adică de subfolosire a capacităţilor, de «plictiseală» la locul de muncă”, a explicat, pentru Viaţa Medicală, prof. dr. Doina Cozman, președinta Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS). În cadrul Forumului, o sesiune amplă a fost dedicată problemei drogurilor, iar o alta – provocărilor legislative cu care se confruntă psihiatrii din ţara noastră. Participanţii au atras atenţia că scade tot mai mult vârsta la care începe consumul de substanţe psihoactive. Dacă anul trecut se vorbea de 13 ani ca vârstă de debut, în a doua jumătate a anului acesta, pragul a coborât la vârsta de 12 ani.

Drogurile, o problemă și din perspectivă legislativă

Consumul de droguri ridică probleme și atunci când vine vorba despre legislaţia privind sănătatea mintală. „Sunt foarte multe breșe în legislaţia privind sănătatea mintală. Breșe în ceea ce privește, de exemplu, chiar această problemă a drogurilor. Breșe privind articolele din Codul Penal, respectiv aplicarea articolelor care ţin de internarea pacienţilor care, concomitent, au un diagnostic și manifestări de tulburare psihică și au comis și acte delictuale, uneori chiar grave: crime, tentative de crimă, violuri”, a subliniat prof. dr. Doina Cozman.

O altă problemă cu care se confruntă psihiatrii, în speţă cei aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, este aplicarea Legii 140 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale. „Situaţia de cetăţean interzis al României a stat sub o lege care s-a schimbat la sfârșitul anului 2022, respectiv a intrat în vigoare Legea 140. Dar aceasta presupune alte criterii de judecată. Așa că la judecătorie trebuie depuse alte acte. Ele trebuie realizate de medicul psihiatru, sub forma unui examen medical, și de psiholog, sub forma unui examen psihologic. Această schimbare a legii vine cu o mare povară (...) în a elabora actele în timp scurt și fără nicio remuneraţie din partea Casei”, a explicat președinta ARPS.


Notă autor:

În imagine: De la stânga la dreapta: prof. dr. Cătălina Tudose și prof. dr. Doina Cozman la închiderea conferinței Psihiatru.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe