Newsflash
Diverse

Lectori de prestigiu la congresul SRCM

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - dec. 6 2012
Lectori de prestigiu la congresul SRCM
   Sibiul, oraşul care deţine în palmaresul său prestigiosul titlu de Capitală europeană, şi-a adjudecat dreptul de a găzdui al optulea Congres naţional al Societăţii Române de Cercetare a Magneziului (SRCM), organizaţie afiliată SDRM (Société Internationale pour le Développement de la Recherche sur le Magnesium, fondată de francezi, cunoscută în prezent ca International Society for the Development of Research on Magnesium). Prestigiul de care se bucură SRCM, ca şi locul desfăşurării congresului au atras participarea celor mai de seamă personalităţi în domeniul magneziului, în frunte cu André Mazur (Franţa), care coordonează revista Magnesium Research (Londra), în care vor fi publicate rezumatele congresului. Ca un mic adaos, semnatarul acestor rânduri este în comitetul de redacţie al acestei prestigioase reviste cu înaltă cotă ştiinţifică. Dintre participanţii străini, îi menţionăm pe J. Vormann (Germania), R. Smetana (Austria), Vesna Matovic´ (Serbia). Nu le putem considera „din străinătate“ pe Lilia Podgurschi şi Ina Polognea, de la Fa­cul­ta­­tea de Medicină din Chişinău. Congresul a trezit şi interesul cercetătorilor din Spania şi Lituania. Trebuie să menţionăm ospitalitatea şi buna organizare a gazdelor, pentru care se cuvin mulţumiri conf. dr. P. J. Porr şi tuturor sibienilor, alături de prof. dr. Mihai Nechifor (Iaşi), preşedintele actual al SRCM.
   Cu prilejul reuniunii, au fost organizate şi două lansări de carte: „Importanţa magneziului în patologia umană“ (P. J. Porr), o lucrare concisă, de format mic, un veritabil ghid destinat practicienilor, şi „Magnesium in Central Nervous System“ (R. Vink – Adelaide, Australia – şi M. Nechifor); este meritul autorului român de a fi obţinut din partea editurii dreptul (exclusiv pentru români) de a descărca gratuit această remarcabilă carte (http://adelaide.edu.au/press). Asocierea a doi autori din zone geografice atât de îndepărtate, între care un român, merită subliniată. În literatura noastră, de multe ori, autorul străin (nu rareori plagiat) nu figurează pe copertă, adesea nici nu este citat corespunzător.
   Comunicările orale sau prezentate ca poster au fost de mare actualitate şi cu remarcabile contribuţii originale, din varii domenii medicale, la un nivel ştiinţific deosebit de elevat. Congresul a fost un prilej de discuţii, actualizări şi confruntări complementare ale unor – putem spune – veritabili experţi în domeniul magneziului, pe care rareori îi avem în ţară, profitul participanţilor neputând fi supraestimat.
   Ne detaşăm de relatările eminamente laudative privind congresele medicale din România, inserând câteva observaţii. Centre cu facultăţi de medicină mai mult sau mai puţin tinere, cum sunt Craiova şi Constanţa, de la care aşteptam mai multă ambiţie, au strălucit prin absenţă. Oltenia şi Dobrogea au arătat o atitudine „secesionistă“, pe care o credem întâmplătoare, spre deosebire de Republica Moldova. Neliniştitoare pentru viitorul României este şi destul de slaba participare a studenţilor sibieni. Acest lucru este evident nu doar la Sibiu, ci pretutindeni, denotând declinul învăţămân­tului medical românesc. Uşurinţa cu care se accede în facul­tăţile de medicină, amplu multiplicate relativ recent, numărul de studenţi mult peste nivelul optimal de funcţionare, lejeri­tatea examenelor, care pot fi trecute şi prin alte moduri, faptul că, practic, la medicină nu există repetenţie, trecerea timpului fiind unicul factor de care depinde obţinerea diplomei de medic, după formalitatea prezentării unei lucrări de diplomă în genere plagiate (nu putem spune că nu li s-au oferit modele), toate acestea şi încă altele pot explica această indiferenţă. În urmă cu câţiva ani, în Elveţia, am fost impresionat de îmbulzeala studenţilor şi a medicilor (nu doar cei din oraşul respectiv), spre a asista la o prelegere în Aula Magna, ţinută de un invitat de marcă, dar, îmi permit să spun, cu ceva sub vârfurile prezente la Congresul SRCM de la Sibiu.
   Dar, spre a termina într-o notă optimistă, subliniez încă o dată succesul acestui congres naţional, înalta ţinută ştiinţifică a materialelor prezentate şi a discuţiilor, prilejul rar de a-i vedea şi auzi pe nişte corifei ai medicinii, care au plecat cu o impresie deosebit de bună şi cu dorinţa de a reveni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe