Newsflash
OPINII

Lasă că îţi spun eu!

Lasă că îţi spun eu!

Ce poate pierde medicul dacă ignoră eforturile de educaţie ale pacientului? În mod cert, câteva minute, probabil două. Dar poate și salva timp, în caz că pacientul chiar se documentase bine.

Am fost de faţă la o consultaţie stomatologică. Medicul trage concluzia că este vorba de boala parodontală și îl întreabă pe pacient:
— V-a spus medicul dumneavoastră sau alt medic despre parodontoză sau, mai corect, boala parodontală?
— Nu, nu mi-a spus nimeni. Am citit eu singur.
— Unde?
— Pe internet.
— (Oftând ușor) Bine, am să vă spun eu.
 

Ceea ce a urmat a fost o decentă prezentare concisă despre boala parodontală pe înţelesul pacientului: ce este, cum apare, către ce evoluează, ce se poate face pentru întârzierea evoluţiei și ce implicaţii sunt pentru pacient. În principiu, nota 10 pentru prezentare, dar maximum 8 dacă iei în calcul și dialogul de mai sus. De ce? Pentru că a fost evident că medicul nu a pus niciun preţ pe efortul pacientului de a se documenta. Poate în cazul respectiv nu a avut un așa mare impact, dar dacă eu aș fi fost pacientul, pentru mine ar fi fost. Nota 8, deși poate părea bunișoară, este foarte periculoasă. Pentru că nu atrage după ea alţi pacienţi. 9-10, da!

Ce poate pierde medicul dacă nu ignoră atât de evident eforturile de educaţie ale pacientului: „Foarte bine că v-aţi  documentat, la ce concluzie aţi ajuns?”. În mod cert, câteva minute, probabil două. Dar poate și salva timp, în caz că pacientul chiar se documentase bine. Mai poate pierde șansa de a afla că pacientul are niște concluzii false. De regulă, cei care se documentează sunt mai atașaţi de concluziile lor decât de ce le spune pe scurt mai oricine. 

Dacă nu cunoaște acele concluzii false, nu le va schimba și, cel mai probabil, nu va ajunge să facă tratamentul propus. Mai poate pierde și șansa de a-l aprecia, valoriza pe  pacient în caz că s-a documentat  corespunzător. Este un gest  profund uman care creează legături puternice. De care ai nevoie în relaţia vindecătoare medic-pacient. Dacă îţi pasă de pacient, de  vindecare și de relaţie. Atunci chiar nu a fost cazul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe