Newsflash
Internaționale

Izbucnire epidemică datorată Clostridium perfringens, în Spania

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 18 2023
Izbucnire epidemică datorată Clostridium perfringens, în Spania

Deși întrebarea adresată populației generale „Poate să apară o toxiinfecție alimentară după consumarea unor condimente?” ar putea duce la un răspuns negativ în cazul majorității subiecților intervievați, răspunsul corect este „Da”.

Au fost raportate izbucnici epidemice (outbreaks) din cauza prezenței sporilor unor bacterii care în formă vegetativă sintetizează exotoxine, chiar și în Statele Unite ale Americii. 

Cazuri de tuse convulsivă, în SUA 

toxiinfectie cu salmonella
Arhivă Viața Medicală

 

În urmă cu doar două zile, sistemul de alertă rapidă din Spania a transmis prin intermediul CCAES (the Coordination Centre for Health Alerts and Emergencies) o informare rapidă anunțând o problemă detectată și o izbucnire epidemică afectând cel puțin 30 de persoane, după consumul de scorțișoară importată din Vietnam. * S-a identificat drept cauză microbiană Clostridium perfringens. Pungile care au conținut sporii implicați aveau termen de valabilitate 31 decembrie 2023 și respectiv 28 februarie 2026.

Persoanele afectate au prezentat vomă și diaree. Microorganismul implicat este producător de spori (sporii sunt rezistenți la căldură, uscăciune; nu pot fi distruși prin manevre obișnuite – este necesară autoclavarea). Ingestia unui produs în care se găsesc spori (de exemplu, condimente cu scorțișoară) este urmată de trecerea sporilor în formă vegetativă, multiplicare bacteriană și sinteza toxinei care duce la manifestările clinice de toxiinfecție alimentară. Semnele și simptomele apar cel mai adesea după 6-24 ore de la ingestia produsului alimentar respectiv. Boala durează de obicei o zi (sunt și persoane care suferă datorită acestei toxiinfecții 1-2 săptămâni) și foarte rar evoluează fatal. Au fost raportate și cazuri de deces în cursul unor izbucniri epidemice anterioare.

Sursa: https://www.foodsafetynews.com/2023/04/ground-cinnamon-suspected-as-30-sick-in-spain/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe