„Pentru un om de ştiinţă este o experienţă unică să trăiască într-o perioadă în care domeniul său de interes înfloreşte, să fie martorul acelor rare momente în care zorii înţelegerii se ivesc în cele din urmă peste ceea ce părea să fie doar confuzie cu puţin timp înainte, să asculte prăbuşindu-se sunetul întunericului“, afirma George Emil Palade, în urmă cu 38 de ani, când a primit Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie. Savantul de origine română, de la a cărui naştere vom aniversa curând un secol, a fost celebrat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi de Academia de Ştiinţe Medicale. Relatează dr. Aurel F. Marin.

"> Periplu omagial - Viața Medicală
Istoria Medicinei

Periplu omagial

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 23 2012
Periplu omagial

„Pentru un om de ştiinţă este o experienţă unică să trăiască într-o perioadă în care domeniul său de interes înfloreşte, să fie martorul acelor rare momente în care zorii înţelegerii se ivesc în cele din urmă peste ceea ce părea să fie doar confuzie cu puţin timp înainte, să asculte prăbuşindu-se sunetul întunericului“, afirma George Emil Palade, în urmă cu 38 de ani, când a primit Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie. Savantul de origine română, de la a cărui naştere vom aniversa curând un secol, a fost celebrat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi de Academia de Ştiinţe Medicale. Relatează dr. Aurel F. Marin.

Săptămâna trecută, seria evenimentelor omagiale dedicate centenarului singurului român inclus pe lista celor 211 câştigători ai Premiului Nobel pentru medicină sau fiziologie a culminat cu simpozioanele organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, respectiv de Academia de Ştiinţe Medicale.

 

   La 7 noiembrie a.c., într-un cadru festiv şi în prezenţa unui mare număr de personalităţi ale me­diului academic, insti­tu­ţia alma mater a laureatului Nobel din 1974 – de altfel, singura universitate de medicină din România care îşi poate trece în palmares un absolvent laureat Nobel – a aniversat împlinirea unui secol de la naşterea lui George Emil Palade. Cu această ocazie, acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“, a anunţat decizia universităţii ca Amfiteatrul Mare al Facultăţii de Medicină să poarte numele savantului român. De asemenea, întreaga colecţie de premii şi medalii primite de George Palade de-a lungul unei cariere excepţionale, lăsată prin testament Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, va fi expusă în cadrul unui muzeu „G. Em. Palade“, ce urmează să fie înfiinţat la Biblioteca UMF, la primul etaj al clădirii din bd. Eroilor Sanitari. A fost instituit, cu această ocazie, şi Premiul „George Emil Palade“, care va fi acordat anual unui tânăr cercetător din cadrul acestei instituţii de învăţământ superior. Nu în ultimul rând, promoţia acestui an universitar va purta numele savantului român.
   Discursurile rostite în aula ce poartă de-acum numele profesorului Palade au vizat diverse aspecte biografice şi profesionale ale laureatului Nobel, încercând să creeze o imagine cât mai amplă a contextului, a evoluţiei şi a performanţelor acestuia, fără a omite importanţa sa pentru medicină şi biologie, pentru ştiinţă. Au vorbit Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei şi cercetării, acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Maya Simionescu şi prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Ne-am fi aşteptat ca acesta din urmă să facă şi un (aşteptat) anunţ, prin care numele savantului să fie atribuit unei străzi din Bucureşti (surprinzător, la Oradea sau la Mangalia există „str. George Emil Palade“, la Bucureşti – nu). Dar nu e timpul pierdut, data exactă a aniversării centenarului este 19 noiembrie…
   Despre omul George Emil Palade au vorbit, apoi, prof. dr. Radu Şerban Palade, prof. dr. Constantin Dimoftache (C. D. Zeletin) şi prof. dr. Radu Iftimovici, în vreme ceopera laureatului Nobel a fost subiectul abordat de conf. dr. Mihai Hinescu şi acad. Maya Simionescu.
   Dintre surprizele pregătite de organizatori, poate că aceea care a captat atenţia întregii audienţe a fost proiecţia unei selecţii din ceremonia decernării premiilor Nobel 1974, de la Stockholm. Momentul, pregătit şi comentat de conf. dr. Octavian Buda, şeful Disciplinei istoria medicinii din UMF „Carol Davila“, a constituit o premieră pentru publicul român şi a adăugat o notă aparte festivităţii organizate la Bucureşti. În aceeaşi notă s-a încadrat şi filmul pregătit şi comentat de prof. dr. Radu Şerban Palade, despre momentul din 1992, când, la 23 aprilie, George Emil Palade a acceptat titlul de preşedinte de onoare al UMF „Carol Davila“, la propunerea profesorului Laurenţiu M. Popescu, rectorul de atunci.

 

   La 9 noiembrie a.c., Aula „George Emil Palade“ din Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ Bucureşti a găzduit simpozionul omagial „Centenar George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel“, organizat de Acade­mia de Ştiinţe Medicale. Alegerea In­sti­tutului „Simionescu“ pentru omagierea câştigătorului ro­mân al Premiului Nobel pentru medicină sau fiziologie din 1974 nu este deloc întâm­plătoare. Întâi, pentru că soţii Nicolae şi Maya Simionescu au fost apropiaţi colaboratori ai profesorului Palade, lucrând nu mai puţin de zece ani cu acesta, în perioada 1970–1979, întâi la Universitatea Rockefeller, apoi la Universitatea Yale. De altfel, prin această fi­liaţie, George Emil Palade a contribuit nemij­locit la crearea Şcolii româneşti de biologie celulară. Apoi, soţii Simionescu au reuşit, cu sprijinul direct al laureatului Nobel, să înfiinţeze Institutul de Biologie şi Patologie Celulară, inaugurat în 1979, în prezent o unitate de elită a cercetării şi ştiinţei româneşti.
   La sediul IBPC, sesiunea omagială a fost deschisă de acad. Maya Simionescu. În cuvân­tul său, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Acade­miei de Ştiinţe Medicale, a făcut o paralelă între colaborarea de succes care a dus la crearea Institutului de Biologie şi Pato­logie Celulară şi necesitatea actuală de a extinde colaborările în afara graniţelor, de a asambla reţele funcţionale de cercetare, cu sprijinul specialiştilor români ajunşi în importante centre din străinătate. De altfel, preluând ca deviză titlul unui articol publicat recent de prof. dr. Peter Manu în „Viaţa medicală“ – de la brain drain la brain networking – prof. dr. Irinel Popescu a subliniat eforturile depuse de Academia de Ştiinţe Medicale, de a crea întâi o reţea internă de colective de cercetare, pe care apoi să o integreze în reţeaua internaţională, cu scopul declarat de a contribui la progresul ştiinţei şi, implicit, al societăţii româneşti. Seria discursurilor introductive a fost completată de Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, şi dr. Răzvan Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
   Sesiunea organizată de Academia de Ştiinţe Medicale a inclus o amplă evocare a profesorului Palade – „Cutezător explorator şi cartograf al celulei“, susţinută de acad. Maya Simionescu. Apoi, în program au fost câteva prezentări ştiinţifice, pe teme diverse. Astfel, prof. dr. Gheorghe Benga a vorbit despre „Familia proteinelor canal pentru apă din corpul uman“, dr. Ileana Mânduţeanu a prezentat „Inflamaţia în ateroscleroză“, prof. dr. Mihail Coculescu a trecut în revistă rezultatele obţinute prin colaborarea cu prof. dr. John F. Morris (Oxford) privind celulele plurihormonale pituitare, iar prof. dr. Alexandru V. Ciurea a pre­zen­tat eseul intitulat „Studiu compa­rativ al anatomiei şi patologiei sis­te­mului nervos central la om şi delfin“.

 

„Turul de forţă“ al eveni­men­telor omagiale Palade s-a în­cheiat, săptămâna trecută, tot la UMF „Carol Davila“, de această dată la sala „Daniel Danielopolu“ a Bibliotecii UMF, unde Grupul Studenţilor Medici­nişti cu Acti­vitate Ştiinţifică (SOMS) a orga­nizat întâlnirea tematică „George Emil Palade – scientific explorer“. Conf. dr. Octavian Buda le-a vorbit tinerilor prezenţi despre reperele biografice semnificative ale savantului de origine română, în vreme ce prof. dr. Leon Zăgrean a insistat asupra calităţilor de care a dat dovadă laureatul Nobel, în desfăşurarea şi dezvoltarea cercetărilor sale, invitându-i totodată pe studenţi să se implice. Nu doar în discuţie, ci şi în cercetare.

 

„For a scientist, it is a unique experience to live through a period in which his field of endeavour comes to bloom, to be witness to those rare moments when the dawn of understanding finally descends upon what appeared to be confusion only a while ago, to listen to the sound of darkness crumbling.“

 

George Em. Palade, la Banchetul Nobel, 10 decembrie 1974 (Sursa: nobelprize.org)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe