Newsflash
Interviuri

Psihologul adlerian Florina Alina Rad: „Femeile sunt mai implicate și mai empatice”

de Dorina Novac - mar. 27 2020
Psihologul adlerian Florina Alina Rad: „Femeile sunt mai implicate și mai empatice”

Luna martie este despre femei, despre frumusețea și gingășia lor, despre rolul important pe care-l ocupă în societate. Psihoterapeutul Florina Alina Rad ne spune că fiecare reușită este o sursă de energie și îndeamnă femeile să se iubească și să aibă încredere în ele.

Aflându-ne în prima lună de primăvară, dedicată femeii, am stat de vorbă cu Florina Alina Rad, psihoterapeut adlerian din Timișoara.

Ce vă motivează cel mai mult în cariera dumneavoastră?

Lumina din ochii celor din fața mea și faptul că pot schimba ceva. Zâmbetul lor atunci când ședința se încheie, întrebând cu nerăbdare când ne mai vedem. Mă motivează, de exemplu, atunci când cuplurile, în pragul despărțirii, decid să-și facă planuri de viitor, când clienții cu atacuri de panică spun că au controlat cu succes starea de rău. Fiecare reușită, cu pași mici sau mari, este o sursă de energie pentru a-mi menține motivația.

Cât de greu este în această specializare față de altele?

Uneori pare că e greu, mai ales atunci când viața celui din cabinet este asemeni unui ghem bine încâlcit și nu găsești vreun capăt de fir. Unele persoane apelează la psihoterapie ca destinație finală după ce au vizitat alți specialiști și nu se simt mai bine. În astfel de situații sunt foarte descurajați și atunci poate părea un labirint complex. Este greu până în momentul în care îl faci pe pacient să înțeleagă care este scopul vieții lui. De aceea, ca specialist ai nevoie de spontaneitate, empatie și multă creativitate. Asiști clientul spre transformare, îl ajuți să finalizeze acel puzzle al momentului și al viitorului, ești oarecum ghidul spre un viitor sănătos și asumat.

Aveți vreun caz care v-a schimbat percepția asupra profesiei sau asupra vieții?

Este dificil de menționat un caz anume, pentru că fiecare situație e provocatoare și fascinantă în felul ei. Fiecare poveste este unică și are înțelesurile ei, iar interacțiunea cu celălalt te schimbă inevitabil. Înveți odată cu clientul, nu doar ceva din viața lui, ci și cum funcționăm la nivel rațional și emoțional, comportamental. Cel mai adesea la sfârșitul unei ședințe mulțumesc vieții că mi-a dat șansa să mă nasc într-o familie echilibrată, că am avut modele de viață sănătoase, că am fost o norocoasă să întâlnesc oameni buni și dedicați, atât în cariera profesională, cât și în relațiile personale. 

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le pun oamenii când vin la cabinet? 

În general oamenii vin în cabinet să fie ascultați, la propriu, căci noi comunicăm unii cu ceilalți, însă ascultați și înțeleși suntem tot mai rar, mai ales în vâltoarea vremurilor în care trăim. Desigur, după ce se „dezbracă” de ce îi doare, cei mai mulți clienți vor să știe dacă le va trece, dacă au șanse să-și revină (dintr-un șoc post-traumatic sau un atac de panică). Vor să știe cât durează până se fac bine și cum să facă să grăbească procesul de vindecare. Uneori întreabă dacă sunt sau nu normali, crezând că sunt singurii care trec prin diverse drame existențiale. Vor să se asigure că le pot fi de ajutor, dacă au mai fost alții în situații asemănătoare și dacă vor putea să fie cu adevărat fericiți. Cred că la nivel personal toți ne punem astfel de întrebări când suntem în suferință.

Florina Alina Rad

Psih. Florina Alina Rad alături de profesoara Eva Dreikurs Ferguson

 

Cât de mult considerați că v-a ajutat în meseria dumneavoastră faptul că sunteți femeie?

Femeile sunt mai implicate și mai empatice, în timp ce bărbații folosesc strategii raționale și concrete de abordare a situațiilor din viață. Cumva așa suntem educați, structurați genetic și modelați cultural. Asta nu înseamnă că nu avem deprinderi de comunicare variate, mai ales că acestea se învață. Cred că este un avantaj faptul că sunt femeie, dar să amintim că marii psihoterapeuți contemporani și din istorie sunt și au fost în majoritate bărbați.

Care este modelul dumneavoastră feminin în viață?

În liceu mi-a plăcut abordarea în educație a Mariei Montessori, visând ca într-o zi să lucrez cu copii genii, care de multe ori se pierd în uniformizarea sistemului de învățământ. Apoi am întâlnit o mulțime de femei – profesori terapeuți care la peste 70 de ani îi învățau pe cei mai tineri cu o energie extraordinară. Unul dintre modelul meu feminin este Eva Dreikurs Ferguson, fiica celebrului Rudolf Dreikurs, pe care am avut-o mentor la Universitatea Butler din Indianapolis. O femeie fascinantă este și Virginia Satir, terapeut de familie adlerian, precursoarea NLP-ului de azi. Este actuală prin toate scrierile ei, aș spune că opera „Arta de a făuri oameni” este o biblie a familiei ce ar trebui dăruită fiecărui cuplu la căsătorie. 

Ce mesaj ați dori să transmiteți femeilor?

Să se cunoască și să aibă încredere în puterile lor, să se valorizeze pentru tot ce reușesc să facă, să se bucure de momentele vieții, să-și făurească vise și să le urmeze, pentru ca atunci când o femeie este fericită și împlinită, casa ei va fi binecuvântată, iar cei din jur vor trăi în armonie. Le doresc să-și pună în valoare feminitatea și să-și răspundă în fiecare zi la întrebările: ce am dat celorlalți și ce m-a bucurat sau am reușit? Le recomand să se iubească atât cât își iubesc copiii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe