Newsflash
Internaționale

Un vaccin contra bolii Lyme ar putea fi dezvoltat până în 2025

de L. Budin - aug. 23 2022
Un vaccin contra bolii Lyme ar putea fi dezvoltat până în 2025

Compania americană Pfizer și laboratorul francez Valneva au anunțat, la începutul acestei luni, intrarea în faza a 3-a a studului lor clinic pentru un vaccin contra bolii Lyme.

La cercetare vor participa peste 6.000 de subiecți, iar serul ar putea fi dezvoltat până în 2025, notează publicația Top Santé

capusa-lyme1

Boala Lyme este cauzată de infecția cu bacteria Borrelia burgdorferi transmisă de căpușă. Primele simptome ale bolii sunt adesea ignorate sau diagnosticate greșit, iar în timp pot să apară complicații severe, articulare, cardiace și la nivelul sistemului nervos central.

În fiecare an, circa 300.000 de americani și 85.000 de europeni se infectează cu Borrelia. Cercetătorii laboratorului francez Valneva au dezvoltat un vaccin, VLA15, care ținește suprafața externă a proteinei A (OspA), a bacteriei respective.

Studiul clinic al vaccinului a trecut în faza a 3-a, au anunțat Pfizer și Valneva – ultima fază înaintea cererii de autorizare și de comercializare. În faza 3 se evaluează eficacitatea și siguranța vaccinului candidat, precum și gradul de imunitate dobândit în urma vaccinării.

Intitulat VALOR, studiul randomizat și controlat prin placebo va recruta circa 6.000 de participanți cu vârste de peste 5 ani, indică un comunicat al Valenva.

Studiul se va desfășura în regiuni în care maladia Lyme este puternic endemică, respectiv în Finlanda, Suedia Germania, Țările de Jos, Polonia și Statele Unite.

Faza precedentă a studiului, care a avut 246 de subiecți, a demonstrat eficacitatea vaccinului la toate grupele de populație studiate și nu a înregistrat niciun efect nedorit.

Vaccinul candidat VLA15 a primit, în 2017, statutul de „Fast Track” din partea Agenției americane a medicamentului (FDA). Acest statut este rezervat produselor în curs de dezvoltare care țintesc boli grave și care au potențialul de răspunde unei necesități medicale care nu e satisfăcută. Statutul duce, de obicei, la obținerea mai rapidă a unei autorizații de punere pe piață, notează Top Santé.

EMA autorizează injecţia intradermică a serului contra variolei maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe