Cercetătorii de la Universitatea din Chicago (Illinois), au dezvoltat un nou tratament pentru fibroza pulmonară utilizând nanoparticule acoperite cu manoză.
Deși tratamentul nu este încă pregătit pentru a intra în studii clinice, rezultatele obţinute prin experimentele efectuate pe animale sunt promiţătoare. Oamenii de știinţă au descoperit că macrofagele care provoacă fibroză pulmonară, prin eliberarea unor niveluri crescute de citokine și de colagen, au și niveluri crescute de manoză și de receptori pentru acest carbohidrat.
Nanoparticulele acoperite cu manoză se leagă de acest receptor, după care introduc în macrofagele-ţintă un medicament cu care cercetătorii au încărcat în prealabil nanoparticulele. Acest medicament pătrunde în macrofage și blochează calea TGFB (transforming growth factor beta), blocând astfel producerea de proteine implicate în procesul de cicatrizare.
Citiți și: Cum tratăm infecţiile urinare complicate?
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220405143534.htm
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe