Newsflash
Internaționale

Ucraina: cresc temerile privind o criză de sănătate publică

de L. Budin - mar. 2 2022
Ucraina: cresc temerile privind o criză de sănătate publică

Ucrainenii îşi părăsesc casele, serviciile de sănătate au fost întrerupte, iar proviziile medicale sunt insuficiente pentru copiii bolnavi, pentru cetățenii care suferă de tuberculoză sau de SIDA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că rezervele de oxigen sunt pe sfârşite, relatează Reuters, preluată de Agerpres. După invazia Rusiei, autorităţile au mai fost nevoite să oprească eforturile urgente de a eradica un focar de poliomielită, au anunţat experţi în sănătate.

ministerul_apararii
Sursă foto: Facebook Ministerul Apărării Naționale, România

 

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare şi de control ale focarelor de poliomielită au fost suspendate. Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost şi ele întrerupte în multe zone ale ţării.

În octombrie anul trecut, Ucraina a raportat primul caz de poliomielită din Europa în ultimii cinci ani - un bebeluş de 17 luni care era paralizat. Un alt caz, care implica paralizie, a fost descoperit în ianuarie.

SSER: tratamente stomatologice gratuite pentru refugiați

O campanie naţională de imunizare împotriva poliomielitei care vizează 100.000 de copii încă neprotejaţi a început pe 1 februarie, însă a fost oprită după începerea luptelor. OMS spune că lipsa de electricitate din unele zone a afectat siguranţa stocurilor de vaccin.

OMS lucrează pentru a dezvolta urgent planuri de urgenţă pentru a sprijini Ucraina şi a preveni răspândirea în continuare a poliomielitei din cauza izbucnirii conflictului”, a adăugat Jasarevic.

În Ucraina trăiau, înainte de invazie, 250.000 de persoane cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia. Reprezentanții Programului Comun al ONU privind HIV/SIDA au declarat că au mai rămas stocuri de medicamente pentru mai puţin de o lună.

Persoanele cu HIV care trăiesc în Ucraina mai dispun de terapie antiretrovirală doar pentru câteva săptămâni şi, în lipsa unui acces neîntrerupt la aceste medicamente, vieţile lor sunt în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

În ţară există, de asemenea, un număr mare de persoane cu tuberculoză, fiind înregistrate una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Anual, în Ucraina sunt raportate circa 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Guvernul Ucrainei şi Parteneriatul Stop TB, o iniţiativă internaţională, au anunţat luni că toate clinicile TBC din ţară erau încă deschise, însă pacienţilor li s-a oferit o cantitate suficientă de medicamente pentru a o lua cu ei, în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte sau este periculos să ajungă la clinică.

Sunt disponibile suficiente tratamente pentru pacienţii înregistraţi şi pentru posibilii viitori pacienţi până la sfârşitul anului 2022, a anunţat organizaţia Stop TB, adăugând că lucrează cu OMS pentru potenţiale comenzi de urgenţă.

COVID-19 reprezintă un alt motiv de îngrijorare, cu doar una din trei persoane complet vaccinate împotriva bolii. Cazurile zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 în luna februarie, însă se raportase o scădere a acestora înainte de a se opri recenzarea, după invazia Rusiei.

Medicii de la Maternitatea Polizu ajută refugiații ucraineni

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe