Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Raportul anual al ECDC și OMS cu privire la tuberculoză

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 24 martie 2021, ora 12:54

Pentru a învinge tuberculoza, este nevoie ca autoritățile și specialiștii să ducă o cursă contracronometru și să lupte împotriva rezistenței la medicamente.

Povara pe care o exercită tuberculoza în regiunea europeană a OMS este în scădere și, potrivit celui mai recent raport, a scăzut cu 19% în general pentru perioada 2015-2019. Raportul de supraveghere este intitulat „Tuberculosis surveillance and monitoring in Europe 2021 (2019 data)”. 

Tratment TB

Mortalitatea regională prin TB a scăzut, intrând în declin cu 9,4% între 2018 și 2019. Aceasta este în mod notabil mai mare decât declinul medicul global în ce privește mortalitatea prin TB (3,7%).

Chiar și așa, TB este a doua boală infecțioasă după COVID-19 care ucide, iar rezistența la medicamente este un motiv major de îngrijorare.

Potrivit raportului ECDC și OMS, în 2019 au fost, la nivel estimativ, 20.000 de decese cauzate de tuberculoză în regiunea europeană a OMS, echivalentul a 2,2 decese la suta de mii de locuitori, iar 3.560 de decese au avut loc în Uniunea Europeană (Spațiul Economic European), echivalentul a 0,7 decese la 100.000 de locuitori. 

cazuri tb

Pentru anul 2019, în regiunea europeană ca întreg, raportul arată că au fost 216.000 de noi diagnostice de tuberculoză, care corespund la 23,2 cazuri la 100.000 de locuitori. Sursa citată amintește că 29 de țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European au raportat un total de 47.504 cazuri de tuberculoză care sunt echivalentul unei rate de 9,2 cazuri la 100.000 de locuitori. 

Cazuri-100-000

În statele Uniunii Europene și Spațiul Economic European, majoritatea ratelor de incidență pentru TB continuă să fi în declin, cu toate acestea, experții OMS și ECDC spun că UE și Spațiul Economic European nu sunt pe drumul cel bun de a ajunge la obiectivul de a învinte TB până în anul 2030. 

cazuri-pulmonare

Tuberculoza nu este distribuită în mod egal în Regiunea Europeană a OMS. Aproape 83% dintre cazurile estimate au apărut în 18 țări, unde incidența este de cel puțin cinci ori mai mare decât media UE/Spațiul Economic European.

Tratamentul pentru TB este suboptim

În ciuda accesului universal la medicamente anti-TB de calitate, prognosticul tratamentului în regiunea europeană rămâne unul suboptim, atrag atenția cei de la ECDC și OMS. Doar 77% dintre pacienți au încheiat cu succes tratamentul pentru TB în 2010, mult sub rata globală de 85%. 

MDR-TB

Succesul tratamentului în UE/Spațiul Economic Europeană a fost încă scăzut, cu doar 64% dintre toate cazurile de TB înregistrate în 2018 care au fost raportate ca fiind pacienți care și-au încheiat tratamentul cu succes.

Etichete: incidenta tuberculoza ziua mondiala a tuberculozei persoane cu tuberculoza tuberculoză tuberculoza screening tb ziua mondiala TB monitorizare TBC TBC tratament TB

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.