Newsflash
Internaționale

Produse periculoase, promovate de influenceri

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 25 2022
Produse periculoase, promovate de influenceri

Sute de influenceri promovează milioanelor de urmăritori produse pentru bronzat interzise, conform unei investigaţii efectuate de BBC.

spraybronzareMarea Britanie a interzis comercializarea spray-urilor nazale sau a produselor injectabile care conţin melanotan-2, un hormon artificial care accelerează bronzarea. Această substanţă este periculoasă, explică dermatologii, existând dovezi că astfel de produse ar fi asociate cu creșterea riscului de cancer cutanat.

Agenţia pentru Standarde de Publicitate din Marea Britanie reamintește tuturor influencerilor că ar trebui să fie responsabili și să se asigure că produsele și companiile pe care le promovează nu funcţionează ilegal.

Melanotan-2, lipsit de testări riguroase

O utilizatoare a unui astfel de produs a povestit pentru BBC că a cumpărat de pe un site britanic injecţii pentru bronzare promovate de top-modele pe reţelele sociale. Timp de două luni s-a expus la soare, pentru a activa substanţa, conform indicaţiilor producătorilor. După opt luni, a observat apariţia unei aluniţe cu o formă bizară pe coapsă. Examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de melanom malign de gradul I.

Altă persoană a folosit un produs sub forma unui spray nazal, iar în decurs de câteva minute de la aplicare, faţa sa a devenit roșie, cu o puternică senzaţie de arsură. I s-a explicat că fenomenul face parte din procesul de adaptare a organismului. După o săptămână, nu a mai putut respira, iar diagnosticul primit a fost de infecţie la nivelul sinusurilor și faringelui, spune utilizatoarea.

Jurnaliștii au descoperit 20 de persoane care au trecut prin complicaţii, inclusiv leziuni cutanate, infecţii sau abcese după utilizarea unor astfel de produse. Melanotan-2 crește producţia de melanină, însă nu a fost testat riguros niciodată.

Produsul a fost promovat în social media și a fost vândut și în anumite saloane ori săli de sport. Introducerea recentă a spray-ului nazal l-a făcut mai atrăgător pentru cumpărători. Asociaţia Britanică de Dermatologie avertizează populaţia și recomandă oprirea utilizării acestor produse.

Citiți și: Medicament nou previne și tratează infecţia cu Omicron


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-60348334

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe