Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Monkeypox: bolnavii trebuie să evite contactul cu animalele lor de companie

Viața Medicală
L. Budin vineri, 17 iunie 2022, ora 15:51

Persoanele infectate cu virusul care cauzează variola maimuţei trebuie să evite la maximum contactele cu animalele lor de companie, recomandă autorităţile sanitare din Franţa.

În urma creşterii numărului de persoane infectate cu acest virus, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (ANSES) din Franţa a fost sesizată de urgenţă în legătură cu chestiunea transmiterii bolii la animalele de companie, relatează AFP și Agerpres.

iepure-companie

Potrivit informațiilor ştiinţifice actuale, lagomorfele - mamifere rozătoare precum iepurii de casă şi iepurii de câmp - sunt receptive şi sensibile în condiţii experimentale la acţiunea acestui virus, în special puii lor.

Și sciuridele, rozătoarele arboricole și terestre - veverițele, marmotele, popândăii -, sunt o categorie receptivă şi sensibilă, prezentând un posibil risc de infectare chiar mai mare decât riscul care există pentru oameni. Deţinerea şi vânzarea acestor animale nu este autorizată în Franţa.

Rozătoarele de companie - şobolanul cenuşiu, cobaii, hamsterii -  par puţin receptive la vârstă adultă, dar ar putea fi receptive în cazul exemplarelor tinere.

Datele medicale lipsesc deocamdată pentru dihori şi câini. În privința pisicilor, doar un singur studiu serologic a fost efectuat, şi acesta a avut rezultate negative. În acest stadiu, niciun caz clinic nu a fost raportat pentru aceste trei specii.

Ţinând cont de aceste date, ANSES recomandă „să se evite la maximum contactele dintre animal şi persoana infectată”, cel mai bine fiind ca animalul să fie lăsat în îngrijirea unei alte persoane, pe durata perioadei de izolare a pacientului. Înaintea fiecărui contact cu animalul de companie, specialiştii de la ANSES recomandă „spălarea mâinilor, purtarea mănuşilor de plastic şi a măştii sanitare de unică folosinţă”.

În aşteptarea datelor suplimentare despre sensibilitatea şi receptivitatea animalelor de companie, li se recomandă și medicilor veterinari să fie vigilenți, mai ales celor care primesc spre consultare animale de companie ai căror proprietari sunt simptomatici.

Până la sfârşitul anului 2022, o nouă expertiză va completa aceste prime recomandări. Ea va viza evaluarea riscurilor de transmitere a virusului către fauna peridomestică (mai ales rozătoare). Va fi realizată și o evaluare a riscului ca oamenii să poată „importa” virusul de la animale infectate.

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Etichete: variola maimutei persoane infectate evitare contact ingrijire animale de companie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.