Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
Izolarea rapidă și eficientă a celulelor

Cercetătorii de la Universitatea Brown au dezvoltat o modalitate avansată de a izola celule individuale din ţesuturi complexe.
Într-un studiu publicat în Scientific Reports, aceștia arată că abordarea lor duce la rezultate de înaltă calitate și este superioară metodelor standard de izolare în ceea ce privește forţa de muncă, costul și eficienţa.
Procesul presupune ca un fragment de biopsie tisulară să fie plasat într-un recipient umplut cu lichid între doi electrozi paraleli. În loc de enzime, ei folosesc câmpul electric, ale cărui fluctuaţii creează forţe opuse în lichid. Aceste forţe fac ca celulele ţesuturilor să se miște într-o direcţie și apoi în direcţia opusă, ceea ce le face să se separe în mod curat sau să se disocieze unele de altele.
Noul proces a dus la disocierea ţesutului de biopsie în doar cinci minute, ceea ce înseamnă că a fost de trei ori mai rapid decât tehnicile enzimatice și mecanice de vârf descrise anterior în literatura medicală.
Potrivit cercetătorilor, această abordare este cu cel puţin 300% mai eficientă decât cele mai optimizate tehnici care au la bază utilizarea simultană a principiilor de disociere chimică și mecanică. Probele utilizate în studiu au fost ţesuturi hepatice bovine, celule de cancer de sân triplu negativ și ţesuturi de glioblastom uman.
Citiți și: O nouă speranţă pentru pacienţii cu limfom Hodgkin