Newsflash
Internaționale

O nouă speranţă pentru pacienţii cu limfom Hodgkin

de Dr. Diana Andronache - iul. 22 2022
O nouă speranţă pentru pacienţii cu limfom Hodgkin

Un studiu a constatat că adăugarea de brentuximab vedotin la tratamentul standard de chimioterapie îmbunătăţește supravieţuirea globală a pacienţilor cu limfom Hodgkin.

poza1.16
Adenopatie în limfomul Hodgkin

Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemului limfatic – limfocitele B încep să se înmulţească într-un mod anormal și se acumulează în anumite componente ale acestui sistem, cum ar fi ganglionii. Limfocitele afectate își pierd proprietăţile de luptă împotriva infecţiilor, făcând organismul mult mai vulnerabil în faţa agenţilor patogeni.

Timp de zeci de ani, tratamentul de primă linie cu doxorubicină, bleomicină, vinblastină și dacarbazină (ABVD) a fost standardul de îngrijire în tratarea limfomului Hodgkin clasic în stadiu avansat. Însă o proporţie substanţială dintre pacienţii cu boală în stadiul III sau IV aveau o recidivă sau o formă refractară la acest tratament.

În studiul de fază 3 ECHELON-1, tratamentul de primă linie cu brentuximab vedotin în asociere cu doxorubicină, vinblastină și dacarbazină (A+AVD) a îmbunătăţit în mod semnificativ supravieţuirea fără progresie a bolii, comparativ cu regimul terapeutic ABVD, în rândul pacienţilor cu limfom Hodgkin în stadiul III sau IV nou diagnosticat.

Rezultate favorabile pe termen lung

O analiză recentă de supravieţuire globală a studiului menţionat anterior arată că tratamentul cu A+AVD a dus la un risc de deces semnificativ mai mic, cu 41%, comparativ cu terapia ABVD. Urmărirea mediană în analiza supravieţuirii globale a fost de 73,0 luni. Au fost înregistrate 39 de decese în grupul A+AVD și 64 de decese în grupul ABVD.

Estimările de supravieţuire globală la 6 ani au fost de 93,9% în grupul A+AVD și de 89,4% în grupul ABVD. Mai puţini pacienţi din grupul A+AVD au primit terapie ulterioară, inclusiv transplant, comparativ cu cei din grupul ABVD. De asemenea, au fost raportate mai puţine cazuri de cancere secundare în grupul A+AVD.

Profilaxia primară cu factor de stimulare a coloniilor de granulocite a fost recomandată după ce a fost observată o incidenţă crescută a neutropeniei febrile în grupul de tratament A+AVD.

Citiți și: Izolarea rapidă și eficientă a celulelor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe