Newsflash
Internaționale

Exces de mortalitate în Europa și România

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 21 2022
Exces de mortalitate în Europa și România

Cifre îngrijorătoare privind mortalitatea în Europa au fost înregistrate și în toamna anului 2021, conform unui raport EUROSTAT.

covid-19-gca124a6c5_1280Cele mai mari valori au fost semnalate în luna noiembrie 2021, cu o creștere de +27% a „excesului de mortalitate” la nivelul tuturor statelor europene, în top situându-se Bulgaria cu +88%, și România cu +84%.

„Mortalitatea în exces” se referă la numărul de decese de orice cauză măsurate în timpul unei crize, care depășește numărul de decese dintr-o perioadă normală. Acest indicator arată severitatea crizei sanitare.

Noiembrie 2020 a marcat un vârf al „excesului de mortalitate” în primul an pandemic, de +40%. Cuantificarea acestui parametru a fost introdusă în 2020 pentru a evalua situaţia în perioada pandemiei.

Începând cu luna martie 2020, numărul de decese a crescut rapid în anumite state europene, comparativ cu media deceselor din perioada 2016-2019.

Citiți și: Ultrasunetele în tratamentul tulburărilor psihiatrice

Pandemia de COVID-19 a afectat toate statele, iar cele mai înalte vârfuri ale „excesului de mortalitate” au fost înregistrate în primele luni ale crizei, perioada martie-aprilie 2020, în Italia, Spania, Franţa, Belgia sau Olanda.

În perioada ianuarie 2020 – noiembrie 2021 au fost înregistrate 1,1 milioane de decese suplimentare, comparativ cu perioada 2016-2019. Datele înregistrate de EUROSTAT sunt utilizate pentru a susţine eforturile autorităţilor și ale cercetătorilor în lupta cu pandemia de COVID-19.

 


Notă autor:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220114-2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe