Newsflash
Internaționale

Ultrasunetele în tratamentul tulburărilor psihiatrice

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 21 2022
Ultrasunetele în tratamentul tulburărilor psihiatrice

TUS ar putea modula activitatea cerebrală și comportamentele asociate proceselor decizionale și de învăţare, au arătat datele unui nou studiu.

neuroCercetătorii au inclus în studiu maimuţe macac, ce prezintă la nivel cerebral o zonă asemănătoare cu cea prezentă la nivelul
creierului uman.

Rezultatele studiului, publicate în revista Science Advances au arătat că o mică zonă din lobul prefrontral, care susţine comportamentele adaptative, poate fi modificată prin stimulare cerebrală prin intermediul ultrasunetelor (low-intensity transcranial ultrasound stimulation – TUS).

După stimularea acestei zone, animalele din studiu au devenit mult mai „exploratoare” în propriile decizii. Ca o consecinţă a stimulării prin ultrasunete, comportamenul animalelor nu a mai fost ghidat de valoarea pe care o atribuiau unui comportament și ele nu au mai putut înţelege de ce unele alegeri ar duce la rezultate mai bune.

Citiți și: Exces de mortalitate în Europa și România

Există speranţă că zone disfuncţionale de la nivel cerebral, afectate în tulburările psihiatrice și în bolile neurologice, ar putea fi modulate prin intermediul ultrasunetelor.

Unul dintre autorii studiului, dr. Elsa Fouragnan de la Universitatea Plymouth, a explicat că încă trebuie înţeles cum funcţionează creierul. Această metodă de stimulare prin ultrasunete ar putea fi evaluată în cadrul studiilor clinice pentru a testa potenţiala utilizare în tratamentul afecţiunilor psihiatrice în care sunt observate comportamente maladaptative.

 


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2022-01-12-new-research-sheds-light-how-ultrasound-could-be-used-treat-psychiatric-disorders

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe