Newsflash
Internaționale

Doi ani de la declanșarea pandemiei de COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 3 2022
Doi ani de la declanșarea pandemiei de COVID-19

Omenirea se confruntă de doi ani cu coronavirusul SARS-CoV-2, așa că astăzi redescoperim modul în care pandemia a afectat țările din întreaga lume.

În decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost informată despre un focar de cazuri de pneumonie în regiunea Wuhan din China. Din acel moment-cheie, de la primele cazuri identificate în China, COVID-19 s-a răspândit rapid în lume. 

pandemie covid doi ani
Fotografie creată de Markus Spiske, de la Pexels

 

În urmă cu doi ani, pe măsură ce artificiile luminau cerul în întreaga lume, informațiile despre o „pneumonie misterioasă” au ajuns la OMS. Focarele de pneumonie erau în Wuhan, China, iar cauza acestei pneumonii era pe atunci necunoscută, scrie The Guardian.

Presa străină amintește că au existat câteva cazuri în decembrie 2019 și cel mai posibil chiar în luna noiembrie a anului 2019 în regiunea Wuhan. Dar anunțul ulterior făcut de reprezentanții OMS a fost primul moment în care omenirea a devenit conștientă de existența acestei amenințări la adresa sănătății.

La început, anunțul nu a atras multă atenție din partea populației. Dar ulterior, boala care a devenit cunoscută sub numele de COVID-19 a fost ceva cu totul diferit de ceea ce știau oamenii de știință. În cei doi ani care au urmat de la declanșarea pandemiei, peste 5 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza virusului SARS-CoV-2. Cuvinte precum „lockdown” și „carantină” au devenit parte din vocabularul comun al populației lumii și de atunci, guvernele și cetățenii tuturor țărilor încă așteaptă ca „noua normalitate” să se instaleze.

Regiunile cu cele mai multe cazuri

Mai mult de o persoană din zece în Europa și în America au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în acest stadiu al pandemiei, potrivit cifrelor furnizate de Our World in Data care au fost înregistrate până la 20 decembrie. Însă trebuie să reținem că aceste cifre nu includ cazurile care nu au fost testate.

Potrivit The Guardian, varianta extrem de infecțioasă a virusului, Omicron, a cauzat o creștere în ce privește numărul de cazuri în Europa, în deembrie, ceea ce înseamnă că acest continent este răspunzător în prezent pentru 60% dintre toate cazurile noi de COVID-19 înregistrate la nivel mondial.

Momente-cheie în pandemia de COVID-19

Pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an al pandemiei cu coronavirus, iată mai jos câteva dintre jaloanele semnificative în ce privește răspândirea bolii COVID-19:

Decembrie 2019

Primele simptome de COVID-19 asemănătoare unei pneumonii au apărut la începutul lunii decembrie 2019, iar unele surse au sugerat că simptome similare au apărut încă din luna noiembrie.

În 31 decembrie, Organizația Mondială a Sănătății a fost informată despre un focar de cazuri de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei din China.

Ianuarie 2020 

În prima zi a noului an, piața de fructe de mare Huanan a fost închisă din cauza legăturilor cu noua boală. Trei zile mai târziu, OMS a raportat un focar de cazuri de pneumonie pe rețelele sociale, fără decese însă, în Wuhan.

Boala a fost identificată de autoritățile din China drept un nou tip de coronavirus sau nCoV, pe 7 ianuarie 2020.

Primul deces de coronavirus a fost raportat de presa din China în 10 ianuarie, fiind vorba despre un bărbat de 61 de ani din Wuhan, care avea afecțiuni preexistente. Trei zile mai târziu, primul caz a fost raportat în afara granițelor Chinei, în Thailanda. 

Prima știre care apare în Viața Medicală despre pneumonia misterioasă din China a fost la 10 ianuarie 2020. 

Până la 20 ianuarie, boala COVID-19 s-a răspândit în SUA, iar primul caz confirmat aici a fost la un bărbat de peste 30 de ani, care se întorsese dintr-o călătorie făcută în Wuhan. Au fost apoi confirmate cazuri în Japonia și în Coreea de Sud.

Wuhan a fost închis de autoritățile din China la 23 ianuarie 2020, pentru a opri răspândirea bolii.

În 30 ianuarie, directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat focarul ca fiind un motiv de îngrijorare internațional cu privire la sănătatea publică.

Februarie 2020

Primul deces cauzat de noul coronavirus în afara granițelor Chinei a fost raportat la 2 februarie, fiind vorba despre un bărbat din Filipine. Trei zile mai târziu, peste 3.600 de pasageri au intrat în carantină la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, în Yokohama, Japonia, întrucât mulți pasageri au fost testați pozitiv.

COVID-19 a fost în mod oficial botezată de OMS la 11 februarie, iar virusul care cauzează boala a fost numit SARS-CoV-2 de International Committee on Taxonomy of Viruses (Comitetul Internațional cu privire la Taxonomia Virusurilor).

Două regiuni „fierbinți” din Italia au intrat în carantină (lockdown) în 23 februarie, pe măsură ce statul italian a înregistrat o creștere majoră a numărului de cazuri.

Primul caz de COVID-19 în România a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020.

Martie 2020

OMS a declarat pandemia de COVID-19 la data de 11 martie, din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri în afara granițelor Chinei.

În 19 martie, OMS a raportat că cazurile confirmate cu COVID-19 au depășit 200.000 la nivel mondial. A durat trei luni pentru ca pandemia să atingă prima sută de mii de cazuri și doar 12 zile pentru ca numărul de cazuri să se dubleze. Până la 22 martie, cazurile de COVID-19 atinseseră 300.000.

Aprilie 2020

Cazurile de COVID-19 au depășit un milion de persoane la 1 aprilie, iar numărul de decese cauzate de COVID-19 a depășit 100.000 la 10 aprilie 2020. Timeline-ul complet al pandemiei poate fi consultat aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe