Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană a aprobat tratamentul cu plasmă convalescentă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 14 2020
Comisia Europeană a aprobat tratamentul cu plasmă convalescentă

A fost aprobat ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă la pacienții diagnosticați cu COVID-19.

Transfuzia de plasmă convalescentă este o terapie potențială pentru pacienții cu infecție cu SARS-Cov-2. Aceasta poate fi aplicată la scară largă, într-un timp foarte scurt. 

cum funcționează

Plasma colectată de la pacienții care și-au revenit după o boală infecțioasă, este utilizată de zeci de ani în cazul mai multor agenți patogeni, deși dovezile privind eficacitatea și siguranța utilizării acesteia sunt limitate. Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția, sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană). 

Această procedură, reglementată de către Organizația mondială a sănătății (OMS), colectarea plasmei convalescente sau ser de la pacienții care au supraviețuit, reprezintă o intervenție valoroasă care poate fi utilizată în cazul pacienților diagnosticați cu COVID-19. Având în vedere faptul că alte tratamente și vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, acest tratament reprezintă o oportunitate, iar testarea eficienței și siguranței acestuia ar trebui realizate în cadrul unor studii clinice randomizate.

UE-covid-plasma (1)
Sursă: https://ec.europa.eu/

Ghid european

Ghidul elaborat de către Comisia Europeană  curpinde modalitatea de colectare, distribuția plasmei și raportarea datelor la nivel european. Donatorii pot fi eligibili dacă îndeplinesc o serie de criterii, aceștia putând fi recrutați din cadrul registrelor naționale ale pacienților care au fost infectați cu SARS-Cov-2 și s-au vindecat. În caz contrar, aceștia pot fi identificați în urma colaborării cu spitalele care tratează acești pacienți. În cazul acestora, ghidul menționează că minim 14 zile trebuie să treacă de la recuperarea completă a pacientului pentru ca acesta să poată dona, (recuperarea trebuie să fie documentată prin teste de laborator și anume clearance-ul ARN-ului viral de la nivelul tractului respirator superior). În cazul pacienților asimptomatici cu COVID-19, aceștia pot dona la minim 14 zile de la sfârșitul perioadei de izolare sau carantină. Cei fără istoric privind transfuziile sanguine și femeile care nu au fost niciodată însărcinate sunt testați pentru anticorpi anti-HLA/HPA/HNA. Este recomandată măsurarea titrurilor de anticorpi SARS-Cov-2 în plasma donată, înainte de transfuzie. Când nivelul acestora este considerat prea mic, plasma poate fi utilizată în alte scopuri (ideal, pentru fracționare). De asemenea ghidul recomandă păstrarea de mostre de plasmă pentru a fi incluse în studii (de exemplu, 10 x 0,5 ml de plasmă la momentul donării). 

colectarea datelor și distribuția plasmei

În privința distriburii plasmei donate, aceasta trebuie pusă la dispoziția spitalelor în următoarele circumstanțe:

  • pacient confirmat de laborator cu infecție cu SARS-Cov-2
  • pacient cu spitalizat, ca urmare unei stări acute sau care se află la risc crescut de a ajunge în starea acută a bolii
  • pacient care și-a dat acordul pentru acestă procedură

În urma transfuziei se raportează: vârsta, sexul, momentul transfuziei (în funcție de zilele de evoluție ale bolii), numărul, volumul, titrul anticorpilor transfuzați, tratamentul asociat, simptomatologia clinică și parametrii de laborator (în funcție de scala de progesie a bolii - Anexa 1) înainte de transfuzie, la cinci zile de la aceasta și la externare, orice reacție advresă, durata spitalizării.

scaraprogresieOMS

Datele colectate vor fi analizate de experți din cadrul Comisiei Europene, în colaborarea cu Alinața Europeană a Sângelui (EBA). Baza de date va fi disponibilă tuturor instituțiilor din UE/SEE care doresc să participe, iar cei ce doresc să participe la programul de donare și monitorizare a rezultatelor UE pot contacta EBA la info@europeanbloodalliance.eu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe