Biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care răspund optim în caz de infecţie sau de boală.
Sistemul imunitar este deosebit de complex. Componentele sale sunt:
Imunitatea poate fi clasificată în:
Simptomele unei imunităţi scăzute sunt oboseala accentuată, infecţiile recurente, vindecarea cu dificultate a diverselor răni.
În ceea ce privește reacţia imună, antigenele străine sunt înglobate și parţial digerate de macrofage. Iniţierea și reglarea răspunsului imun sunt dependente de o serie de reacţii complexe intercelulare.
Imunitatea adaptativă se referă la răspunsul imunologic la substanţele străine, urmărind recunoașterea specifică și memorarea de lungă durată a moleculelor antigenice care determină răspuns imun iniţial. Acest gen de imunitate are două tipuri de componente:
Atunci când mijloacele de apărare a organismului scad, apar sindroamele de imunodeficienţă. Deficitele imune pot fi primare (ereditare) și secundare (dobândite). Acestea din urmă sunt consecinţa unor afecţiuni sau condiţii neimunologice (de exemplu, prematuritatea, malnutriţia, arsurile, splenectomia) sau a unor tratamente speciale, precum administrarea de steroizi sau de radiaţii citostatice. Imunodeficienţele pot fi tranzitorii sau permanente și interesează componentele sistemului imun: limfocitele T, limfocitele B, complementul și fagocitele. Activarea în exces, dezorganizată, a celulelor T helper și B determină apariţia neoplasmelor cu diverse localizări.
Testele pentru evaluarea imunităţii sunt hemoleucograma și imunograma. Acestea sunt două analize de sânge care evaluează componentele sistemului imun. Hemoleucograma permite identificarea numărului și proporţiei celulelor – leucocite, limfocite, macrofage și fagocite. Imunograma evaluează anticorpii pe care aceste celule le produc. Este vorba de imunoglobuline (Ig).
Există patru clase de imunoglobuline:
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe