Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Viitorul în ecografia cardiacă ar putea fi un... plasture

de Florentina Ionescu - feb. 17 2023
Viitorul în ecografia cardiacă ar putea fi un... plasture

Anul 2023 vine cu vești bune în domeniul ecocardiografiei. Această investigaţie ar putea fi realizată prin intermediul unui simplu plasture.

plasture ecocardiografie2Inginerii de la Universitatea California, San Diego, au dezvoltat un sistem portabil de ultrasonografie pentru imagistica în cardiologie. Este vorba de un plasture cu dimensiunile unui timbru care poate fi purtat pe piele, în zona pieptului. Dispozitivul utilizează inteligenţa artificială și ultrasunetele pentru a efectua o tehnică avansată de imagistică a inimii.

Această tehnologie poate fi purtată chiar și pentru efectuarea unei ecocardiografii în timpul exerciţiilor fizice. Fiecare plasture de acest gen poate fi purtat până la 24 de ore și oferă informaţii preţioase, cum ar fi volumul de sânge pompat de inimă, un indicator util în detectarea diverselor probleme cardiace. Studiul oamenilor de știinţă care au creat plasturele a fost publicat în ianuarie a.c. în Nature.

Micul plasture folosește un model de învăţare automată pentru a calcula volumul inimii, pe baza formei și suprafeţei segmentării ventriculului stâng. Dispozitivul poate apoi să ofere date ale unor indici cardiaci în diferite etape, inclusiv după o activitate fizică.

În prezent, dispozitivul, care este în fază de prototip, încă necesită un fir pentru a transmite datele obţinute. Însă cercetătorii lucrează acum la o versiune wireless despre care vor publica mai multe informaţii. În plus, ei au în plan să comercializeze această tehnologie.

Citiți și: Joc pentru îngrijiri medicale post-AVC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe