Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Suturi chirurgicale smart

de Dr. Diana Andronache - ian. 14 2022
Suturi chirurgicale smart

O echipă de cercetători a inventat o sutură inteligentă care poate transmite informaţii de la nivelul leziunilor chirurgicale profunde.

poza 2Monitorizarea leziunilor chirurgicale după o intervenţie chirurgicală reprezintă un pas important în evoluţia clinică postoperatorie a pacientului, fiind necesare măsuri de prevenire a infecţiei și a altor complicaţii.

Senzorii bioelectronici pot fi implantaţi în organism pentru monitorizarea continuă a leziunii, însă există riscul ca aceștia să nu fie „acceptaţi” de organism.

Astfel, pentru a detecta complicaţiile postoperatorii într-un stadiu precoce, o echipă de cercetători a inventat o sutură inteligentă care poate transmite informaţii de la nivelul leziunilor chirurgicale profunde. Aceste suturi încorporează un mic senzor electronic care poate monitoriza integritatea plăgii și micromișcările ţesuturilor.

Sutura este formată din trei componente: fir de sutură de mătase acoperit de un polimer cu proprietăţi conductoare, pentru a răspunde la semnalele wireless, un senzor electronic fără baterie și un cititor fără fir.

Invenţia are avantajul că utilizarea sa implică modificarea minimă a procedurii chirurgicale standard. Orice modificare a frecvenţei semnalului identificat prin radiofrecvenţă indică o posibilă complicaţie chirurgicală locală.

Suturile inteligente pot fi îndepărtate postoperator printr-o procedură chirurgicală sau endoscopică minim-invazivă, atunci când riscul apariţiei complicaţiilor a trecut.

Citiți și: Beneficiile implantului cohlear la copiii cu autism


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2021-12-smart-sutures-deep-surgical-wounds.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe