Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Suturi chirurgicale smart

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 14 ianuarie 2022

O echipă de cercetători a inventat o sutură inteligentă care poate transmite informaţii de la nivelul leziunilor chirurgicale profunde.

poza 2Monitorizarea leziunilor chirurgicale după o intervenţie chirurgicală reprezintă un pas important în evoluţia clinică postoperatorie a pacientului, fiind necesare măsuri de prevenire a infecţiei și a altor complicaţii.

Senzorii bioelectronici pot fi implantaţi în organism pentru monitorizarea continuă a leziunii, însă există riscul ca aceștia să nu fie „acceptaţi” de organism.

Astfel, pentru a detecta complicaţiile postoperatorii într-un stadiu precoce, o echipă de cercetători a inventat o sutură inteligentă care poate transmite informaţii de la nivelul leziunilor chirurgicale profunde. Aceste suturi încorporează un mic senzor electronic care poate monitoriza integritatea plăgii și micromișcările ţesuturilor.

Sutura este formată din trei componente: fir de sutură de mătase acoperit de un polimer cu proprietăţi conductoare, pentru a răspunde la semnalele wireless, un senzor electronic fără baterie și un cititor fără fir.

Invenţia are avantajul că utilizarea sa implică modificarea minimă a procedurii chirurgicale standard. Orice modificare a frecvenţei semnalului identificat prin radiofrecvenţă indică o posibilă complicaţie chirurgicală locală.

Suturile inteligente pot fi îndepărtate postoperator printr-o procedură chirurgicală sau endoscopică minim-invazivă, atunci când riscul apariţiei complicaţiilor a trecut.

Citiți și: Beneficiile implantului cohlear la copiii cu autism

https://medicalxpress.com/news/2021-12-smart-sutures-deep-surgical-wounds.html

Etichete: suturi chirutrgicale leziuni chirurgicale senzori bioelectronic sutura SMART

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC