Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O aplicație de smartphone poate identifica simptomele autismului la copiii mici

de Florentina Ionescu - apr. 29 2021
O aplicație de smartphone poate identifica simptomele autismului la copiii mici

O aplicație digitală a detectat cu succes una dintre caracteristicile grăitoare ale autismului în cazul copiilor mici.

Acest lucru sugerează că tehnologia ar putea să devină, într-o bună zi, un instrument ieftin și accesibil pentru screeningul precoce, spun cercetătorii de la Universitatea Duke, potrivit medicalxpress.com

copil aplicatie smartphone screening autism

Echipa de cercetători de la Duke University Medical Center a creat o aplicație care evaluează tiparele de mișcărilor ochilor (privirea lungă sau faptul că subiectul rămâne cu privirea pierdută) ale copiilor, în timp ce aceștia vizionau filmulețe scurte, strategic concepute în acest sens, care rulau pe un iPhone sau pe o tabletă iPad, apoi au aplicat elemente precum computer vision și machine learning, pentru a determina dacă acel copil se uită sau nu mai mult la oamenii din acele filmulețe sau la obiectele din filmulețe.

„Noi știm că bebelușii care au autism acordă atenție mediului înconjurător în mod diferit și că micuții nu acordă la fel de multă atenție oamenilor. Putem urmări patternurile privirii lungi în cazul copiilor mici pentru a evalua riscul de a dezvolta autism. Aceasta este prima dată cînd am putut să oferim acest tip de evaluare folosind doar un smartphone sau o tabletă. Acest studiu a servid drept dovada conceptului și suntem foarte încurajați”, a declarat Geraldine Dawson, directorul centrului Duke pentru Autism și dezvoltarea Creierului și autor co-senior al unui studiu care a apărut online în 26 aprilie în JAMA Pediatrics.

Geraldine Dawson și colegii săi au dezvoltat aplicația în urmă cu mai mulți ani. În cea mai recentă versiune, cercetătorii au creat în mod strategic filme scurte care le permit să evalueze preferințele copiilor mici de a se uita la obiecte mai mult decât s-ar uita la oamenii din acele filme. 

Această aplicație, care necesită mai puțin de 10 minute pentru a fi „administrată”, folosește camerele foto frontale (sau camerele foto pentru selfie) pentru a înregistra comportamentul copilului. Aplicația necesită doar un iPhone sau o tabletă iPad, fiind astfel accesibilă clinicilor de îngrijire primară și putând fi folosită în medii precum casele micuților.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe