Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială ar putea prezice recurența cancerului pulmonar

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 1 iunie 2020, ora 10:10

Oamenii de știință care au lucrat cu anatomopatologii au „antrenat” o unealtă bazată pe inteligența artificială pentru a determina care sunt pacienții cu cancer pulmonar care au risc mai mare de recurență.

Această unealtă care folosește inteligența artificială a fost capabilă să facă diferența între celulele sistemului imunitar și celulele canceroase, permițându-le astfel cercetătorilor să construiască un model detaliat al modului în care evoluează cancerele pulmonare ca răspuns la sistemul imunitar, în cazul fiecărui pacient, scrie medicalxpress.com.

cancer pulmonar studiu celule canceroase recurenta

Deși această cercetare se află în stadii incipiente, această abordare extraordinară ar putea să accelereze modul în care medicii pot prezice care dintre pacienți ar putea să aibă recurența cancerului, astfel încât acești pacienți să poată fi monitorizați mai îndeaproape cu unele planuri de tratament special concepute pentru ei.

Noua unealtă cu inteligență artificială a fost dezvoltată de cercetătorii de la  Institute of Cancer Research din Londra, în colaborare cu oamenii de știință de la University College London Cancer Institute și de la Francis Crick Institute. Tehnologia sau unealta a fost instruită de anatomopatologi să aleagă celulele sistemului imunitar dintre celulele canceroase. În acest mod, unealta a putut să realizeze o hartă cu anumite zone în tumorile canceroase, acolo unde numărul de celule ale sistemului imunitar era mai mare, în comparație cu numărul de celule canceroase, în cazul pacienților cu cancer pulmonar.

Zonele care indică riscul de revenire

Folosind unealta cu inteligența artificială, echipa de cercetători a aflat că unele părți ale tumorilor erau extrem de bogate în celule ale sistemului imunitar, aceste zone fiind descrise ca regiuni „calde”, pe când alte părți ale tumorii erau complet lipsite de celulele sistemului imunitar – pe acestea, oamenii de știință le-au descris ca fiind regiuni „reci”.

Când cercetătorii au urmărit evoluția pacienților care au avut un număr mai mare de regiuni „calde”, ei au descoperit că acei pacienți aveau un risc mai mare de revenire a bolii.

Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash

Etichete: cancer pulmonar tumori celule canceroase recurenta cancer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.