Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială ar putea prezice recurența cancerului pulmonar

de Florentina Ionescu - iun. 1 2020
Inteligența artificială ar putea prezice recurența cancerului pulmonar

Oamenii de știință care au lucrat cu anatomopatologii au „antrenat” o unealtă bazată pe inteligența artificială pentru a determina care sunt pacienții cu cancer pulmonar care au risc mai mare de recurență.

Această unealtă care folosește inteligența artificială a fost capabilă să facă diferența între celulele sistemului imunitar și celulele canceroase, permițându-le astfel cercetătorilor să construiască un model detaliat al modului în care evoluează cancerele pulmonare ca răspuns la sistemul imunitar, în cazul fiecărui pacient, scrie medicalxpress.com.

cancer pulmonar studiu celule canceroase recurenta

Deși această cercetare se află în stadii incipiente, această abordare extraordinară ar putea să accelereze modul în care medicii pot prezice care dintre pacienți ar putea să aibă recurența cancerului, astfel încât acești pacienți să poată fi monitorizați mai îndeaproape cu unele planuri de tratament special concepute pentru ei.

Noua unealtă cu inteligență artificială a fost dezvoltată de cercetătorii de la  Institute of Cancer Research din Londra, în colaborare cu oamenii de știință de la University College London Cancer Institute și de la Francis Crick Institute. Tehnologia sau unealta a fost instruită de anatomopatologi să aleagă celulele sistemului imunitar dintre celulele canceroase. În acest mod, unealta a putut să realizeze o hartă cu anumite zone în tumorile canceroase, acolo unde numărul de celule ale sistemului imunitar era mai mare, în comparație cu numărul de celule canceroase, în cazul pacienților cu cancer pulmonar.

Zonele care indică riscul de revenire

Folosind unealta cu inteligența artificială, echipa de cercetători a aflat că unele părți ale tumorilor erau extrem de bogate în celule ale sistemului imunitar, aceste zone fiind descrise ca regiuni „calde”, pe când alte părți ale tumorii erau complet lipsite de celulele sistemului imunitar – pe acestea, oamenii de știință le-au descris ca fiind regiuni „reci”.

Când cercetătorii au urmărit evoluția pacienților care au avut un număr mai mare de regiuni „calde”, ei au descoperit că acei pacienți aveau un risc mai mare de revenire a bolii.


Notă autor:

Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe