Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cum arată harta startup-urilor din România

de Florentina Ionescu - mar. 18 2021
Cum arată harta startup-urilor din România

Am discutat recent cu dr. Ion-Gheorghe Petrovai, cofondator FreshBlood HealthTech și director EIT Health RIS HUB pentru România. El a explicat că țara noastră se află încă la început în domeniul startupurilor în sănătate.

În ciuda pandemiei de COVID-19, spune dr. Ion-Gheorghe Petrovai (care este cadru didactic asociat la Departamentul de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și are peste 15 ani de experienţă în industria de sănătate), 2020 „a fost fix un an rău pentru sănătate și a fost un an bun pentru inovație în sănătate”. 

interviu ion gheorghe petrovai startup romania

În România, spune el, investițiile în startup-uri de Health Tech au fost 3,5 milioane anul trecut, în vreme ce în Franța au fost 400 de milioane și în America se vorbește de investiții de miliarde, chiar zeci de miliarde în startup-uri.

Din datele pe care le are referitor la startup-uri, interlocutorul meu spune că noi, ca țară,

„Ne mișcăm, dar suntem tare mici. Și suntem tare mici și pentru că nu avem condiții suficient de interesante. E foarte greu să faci parteneriate în România, pentru că spitalele nu sunt orientate pentru a-și rezolva problemele cu tehnologie, ei se orientează foarte mult pe angajat oameni. Aici e de fapt una dintre limitări”.

Totodată, a amintit acesta, avem nevoie de o legislație mai favorabilă pentru investițiile în startup-uri, pentru că, în caz contrar, „startup-urile din România cresc până la un anumit nivel și dacă nu văd că România e suficient de interesantă, se mută în altă țară”.

Hartă cu diferite categorii de startupuri

În opinia dr. Ion-Gheorghe Petrovai, există un moment în care startup-ul trece din laborator, „să zicem din in vitro în in vivo”. In vivo nu neapărat prin studii sau prin teste, ci în sensul că este vorba despre momentul în care startup-ul devine o soluție folosită de către profesionistul obișnuit. Din fericire, spune el, țara noastră are din ce în ce mai multe startup-uri.

„De fapt, noi am făcut la FreshBlood chiar o hartă a startup-urilor din România, în care am încercat să selecționăm un număr de startup-uri, vreo 60 dacă nu mă înșel. Și le-am împărțit în diferite categorii de operare. Practic, noi acum ne uităm și vom actualiza această hartă a startup-urilor din Sănătate periodic. Ne gândim cam la șase luni, în funcție de progresul lor. Vor fi unele care vor cădea, vor fi altele care vor intra ([pe hartă]. Ce e important este să vedem că există un interes pe un anumit tip de problemă pe care [oamenii] își doresc să o rezolve”, a declarat dr. Ion-Gheorghe Petrovai pentru Viața Medicală.

harta startup-urilor din Romania

 

Cofondatorul FreshBlood mai spune că în compania sa are și unelte necesare pentru indivizii, persoanele care au preocupări în zona sferei de Sănătate, are instrumente pentru instituții de Sănătate. Să nu uităm că anumite instrumente pe care le dezvoltă unele startup-uri se adresează în primul rând instituțiilor.

„Avem, evident, instrumente pentru pacienți și pentru familie, și avem instrumente pentru medici. Și după aceea avem telemedicina, care este la intersecția dintre ele, dar le-am cuantificat noi țintit. În zona de Sănătate cred că e foarte variabil: același instrument poate fi folosit în multe feluri, în funcție de problema pe care își propune să o rezolve”, a subliniat cofondatorul FreshBlood HealthTech.

El a oferit un exemplu simplu: un instrument care facilitează recuperarea pacientului.

Acest instrument trebuie să vină și în sprijinul medicului, pentru că medicul este cel care vede recuperarea ca un instrument de prelungire a intervenției chirurgicale, trebuie să vină și în sprijinul kinetoterapeutului, care este responsabil de gestiunea procesului de recuperare, și, evident, trebuie să fie și aliniat pe nevoile pacientului, care este beneficiarul procesului de recuperare, a explicat dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

Exemplul pe care mi l-a dat este Re.Flex – „un startup din România care are grijă de fiecare dintre aceste verigi ale procesului de recuperare”.

„Și dacă vorbim, spre exemplu, de implicarea și a unui asigurator, trebuie ca și asiguratorul – care eventual este plătitor al întregului proces – să vadă beneficiul. Practic, aici e de fapt complexitatea în a lucra cu sistemul de sănătate sau cum le zic eu, cu actorii din Sănătate: toți trebuie să fie beneficiari ai propunerii cu care vine startup-ul, pentru că noi promovăm destul de mult, la nivelul FreshBlood, conceptul de stakeholder management. Stakeholder value și stakeholder management. Pentru că dacă procesul nu este suficient de clar, util pentru kinetoterapeut, lucrurile nu se vor dezvolta. Pur și simplu se va bloca la un moment dat pe circuit”, a adăugat fondatorul FreshBlood.

dr ion gheorghe petrovai2
Dr. Ion-Gheorghe Petrovai

 

Rețea europeană unică de companii de top

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale.

EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Despre Programul de Inovare Regional EIT (EIT RIS)

Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare.

Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars.

Programul încorporează 13 reprezentanțe locale ale EIT Health situate în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora.

Programul își propune să incubeze regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com, FreshBlood HealthTech

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe