Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Celule nervoase artificiale

de Dr. Diana Andronache - ian. 20 2023
Celule nervoase artificiale

Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au creat un neuron organic artificial, care imită caracteristicile celulelor nervoase biologice.

2Studiul, publicat în Nature Materials, arată că această nouă celulă nervoasă, numită „neuron electrochimic organic bazat pe conductanţă” sau c-OECN, imită îndeaproape 15 dintre cele 20 de trăsături
neuronale. În acest tip de neuron, ionii sunt utilizaţi pentru a controla fluxul de electroni printr-un polimer conducător de tip n.

Acest proces este similar cu cel care are loc în celulele nervoase biologice. Materialul unic utilizat în celula nervoasă artificială permite creșterea și scăderea tensiunii electrice în mod similar procesului de activare și inactivare a canalelor ionice de sodiu. Neuronul artificial are capacitatea de a stimula nervii naturali.

În experimentele lor, neuronii c-OECN au fost conectaţi la nervul vag al șoarecilor. Rezultatele obţinute arată că neuronul artificial ar putea stimula nervii șoarecilor, provocând o modificare cu 4,5% a ritmului cardiac. Această constatare, că neuronul artificial poate stimula nervul vag, ar putea să deschidă calea pentru dezvoltarea unor aplicaţii utile în diferite forme de tratament medical.

Pentru cercetători, următorul pas constă în reducerea consumului de energie al neuronilor artificiali, la acest moment fiind mult mai mare comparativ cu cel al celulelor nervoase umane.

Citiți și: Terapie nouă pentru DZ1 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe