Aproximativ 22% din decesele raportate la nivelul Uniunii Europene în anul 2021 au fost cauzate de cancer, arată date publicate recent.
La nivelul anului 2021, cancerul a fost a doua cauză de mortalitate în Uniunea Europeană (UE), fiind responsabil de 1,15 milioane de decese, informează raportul „Health at a Glance: Europe 2024”. Totodată, estimări pentru anul 2022 preconizau apariția a 1,3 milioane de cazuri noi de cancer în rândul femeilor din UE și a 1,5 milioane în rândul bărbaților.
În același timp, potrivit documentului, aproximativ jumătate din decesele atribuite cancerului la bărbați și peste o treime din cele din rândul femeilor au fost cauzate de factori de risc evitabili. De altfel, la nivelul Europei, fumatul este considerat principalul factor de risc, urmat de consumul de alcool, dietele nesănătoase și obezitatea.
Astfel, în anul 2021, în UE au avut loc 227.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar, 132.000 de decese cauzate de cancerul colorectal, 85.000 de decese cauzate de cancerul mamar și 68.000 de decese cauzate de cancerul de prostată.
Cancerul pulmonar este de departe principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, fiind responsabil pentru aproape un sfert din decese (23%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cel de prostată (11%). În rândul femeilor, cancerul de sân este principala cauză de deces, fiind responsabil pentru aproximativ unul din șase decese prin cancer (16%), urmat îndeaproape de cancerul pulmonar (15%) și cancerul colorectal (11%).
În ceea ce privește rata de supraviețuire a persoanelor cu cancer, documentul evidențiază o creștere semnificativă a acestora. Astfel, în anul 2020, la nivelul UE trăiau aproximativ 22 de milioane de persoane înregistrate ca având cancer într-un anumit moment al vieții lor.
Țările cu o prevalență mai mare a supraviețuirii la cinci ani au fost Țările de Jos (Olanda) și Danemarca, iar la polul opus s-au situat România și Bulgaria. Tot în România s-au constatat disparități mari (de peste 30%) în ceea ce privește mortalitatea prin cancer între regiuni. Aceeași situație s-a înregistrat și în Polonia, Franța, Spania și Germania.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe