Newsflash

Greva, un drept al angajaţilor

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 26 2023
Greva, un drept al angajaţilor

Slaba finanţare a anumitor sectoare a stârnit și încă stârnește nemulţumiri în diferite sectoare de activitate. Greva este un mijloc legal de exprimare a nemulţumirilor pe care le au angajaţii.

Aceasta este reglementată de acte normative aflate în vigoare. Codul muncii precizează, la art. 233, că „salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale”. Greva fiind un act voluntar, nu pot exista constrângeri cu privire la începerea ori oprirea ei. Există și anumite excepţii, iar acestea sunt expres prevăzute de lege. Este cazul profesioniștilor din sectorul juridic, cum ar fi judecătorii, procurorii ș.a.m.d., lucrători ai armatei, personalul cu statul special care face parte din Ministerul Administraţiei și Internelor, cei din Ministerul Justiţiei, iar lista poate continua.

Reglementări pentru sectorul sanitar

În sectorul sanitar, legea nu interzice dreptul la grevă, însă aduce o reglementare specială: este permisă doar în situaţia în care organizatorii grevei reușesc să asigure serviciile necesare la minimum o treime din activitatea care se desfășura în mod normal. Însă, după ce a pornit, greva poate fi și suspendată, în cazul în care pretenţiile greviștilor sunt în faza de analiză. Dacă negocierile nu reușesc să acopere nemulţumirile, există posibilitatea de a fi reluată.

Legea spune că, pentru a putea declanșa greva în sectorul medical, este necesar ca orice altă cale de soluţionare a conflictului să fi fost utilizată fără succes. Mai mult, sarcina de a decide asupra declanșării ei aparţine organizaţiilor sindicale, însă este necesar să existe un acord scris în acest sens. Actualul cadru legislativ stabilește și un prag minim de semnături necesar, și anume jumătate din numărul membrilor sindicatelor.

Înainte de a suspenda activitatea, legislaţia impune organizarea unei greve de avertisment. Durata ei maximă nu poate depăși două ore, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de greva propriu-zisă. De asemenea, declanșarea grevei, precum și durata ei trebuie să fie comunicate angajatorului cu cel puţin două zile lucrătoare înainte. În situaţia în care se decide ca data grevei să fie schimbată, procedura descrisă mai sus trebuie reluată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe