Newsflash
Știri

Ghid de nutriție pentru pacienții cu cancer, în pandemie

de Florentina Ionescu - aug. 5 2020
Ghid de nutriție pentru pacienții cu cancer, în pandemie

Mai multe asociații de pacienți, alături de partenerii lor, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, mai ales în pandemia de COVID-19.

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (Pacientul 2.0.), în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit acest set de recomandări. 

Ghidul conține sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de Bristol Myers Squibb și AstraZeneca și poate fi accesat în josul paginii.

Documentul abordează numeroase aspecte, cum ar fi:

  • ce înseamnă alimentație sănătoasă?
  • cât contează alimentația în cazul pacienților cu cancer?
  • schimbări ale dietei pacientului oncologic
  • ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
  • nutriția în diverse tipuri de cancer
  • întrebări și răspunsuri
  • mit versus adevăr în nutriția oncologică
  • accesul la tratament în perioada pandemiei de COVID-19
  • sfaturi generale de cumpărare, păstrare și preparare alimente
  • câteva rețete simple.

Potrivit unui comunicat remis redacției, asocierea dintre alimentație și bolile neoplazice este un subiect de mare interes.

Întrebările despre cum ar trebui să se modifice obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente, iar acest ghid vine cu răspunsuri pentru pacienții oncologici.

„Oncologia nutrițională se ocupă atât cu prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent și în situațiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariției bolilor oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.)”, a declarat dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competență în nutriție generală.

Potrivit acesteia, în cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție.

„Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale”, a adăugat dr. Mara Jidveian Popescu.

Sfaturi, rețete și răspunsuri despre nutriția pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg al Asociației Inițiativa Pacientul 2.0 prin care organizatorii și-au propus realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienții cronici (oncologie, hematologie, afecțiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care să îi sprijine pe aceștia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe