Consiliul Constituţional din Franţa a validat legea care impune permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical. Și în Italia, profesorii și studenții vor trebui să prezinte, de la 1 septembrie, un permis verde.
În Franța, permisul sanitar a intrat în vigoare pe 21 iulie și va fi extins din data de 9 august, informează AFP, preluată de Agerpres. Va permite accesul nu doar în spaţiile de recreere şi de cultură, ci și la cafenele, restaurante, trenuri, curse aeriene interne, precum şi unități medicale și cămine de bătrâni, în cazul pacienților fără afecțiuni urgente și al vizitatorilor. Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani nu vor avea nevoie de permis până pe 30 septembrie.
Permisul arată că purtătorul a fost vaccinat, că a trecut prin boală sau că are un test recent negativ.
Deputaţii şi senatorii francezi au votat aceste măsuri după şase zile de dezbateri aprinse. Deputaţii de stânga au sesizat însă Consiliul Constituţional, garant al respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, denunţând o generalizare „disproporţionată” a acestui permis sanitar, cu „mai multe abateri de la principiul egalităţii”.
Judecătorii constituţionali au considerat însă că permisul sanitar rezultă dintr-o „conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii.
Judecătorii francezi au respins dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar, dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există „o diferenţă de tratament” faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.
Permisul sanitar este contestat în Franţa, unde peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat weekendul trecut, deși e perioadă de concedii.
De la 1 septembrie, și Italia îi obligă pe profesori și pe studenți să prezinte un certificat verde, informează Reuters. De document au nevoie și cetățenii care călătoresc în țară sau peste hotare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe