Newsflash
ACTUALITATE Știri

Farmaciștii protestează miercuri în fața Guvernului

de Magdalena Tănăsescu - nov. 15 2023
Farmaciștii protestează miercuri în fața Guvernului

Grupul de iniţiativă a farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România organizează, miercuri, o acţiune de protest în Piaţa Victoriei, între orele 11,00 şi 13,00.

Manifestanții doresc să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, „care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi” din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie.

„În statele europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa, prin cei 5 ani de facultate, însoţită uneori de specializare suplimentară prin rezidenţiat de 3 ani. Farmacistul face parte din echipa medicală şi se implică în prevenţie şi în monitorizarea unor afecţiuni şi boli, fiind cel mai accesibil profesionist din sănătate. Deciziile care au fost luate de-a lungul timpului în România privind sfera farmaceutică nu au avut însă în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor, preluat de Agerpres

Potrivit organizatorilor, în ultima perioadă nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat. 


„Ultimii ani au adus cu ei şi o penurie de medicamente importante pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor, cu diferite cauze la bază (lipsa substanţelor active, exportul paralel, politica de preţ a României, preţurile mici practicate pentru multe medicamente etc.). Farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienţii săi”, se mai spune în comunicat.


Printre revendicările farmaciştilor se numără: asigurarea medicaţiei pentru pacienţi, care este posibilă doar prin decontarea de către CNAS, la termen, a medicamentelor eliberate de farmacii; profesia de farmacist este una liberală şi trebuie recunoscută ca atare de către autorităţi (actul medical nu se încheie fără farmacist); transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice etc. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe