Newsflash
OPINII

Fără pH acid

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 6 2012
Fără pH acid
   În noiembrie de-abia încheiat, am primit al patrulea număr al publicaţiei intitulate Revista Română „Victor Gomoiu“ de Istoria Medicinei – Acta Romania Historiae Medicinae (Editura Celsius, Bucureşti). Revista a fost fondată în 2011 de prof. dr. Vasile Sârbu, chirurg, preşedintele Ateneului Doborogeţia, vicepreşedinte deopotrivă al Societăţii Române de Chi­rurgie şi al celei de istoria medicinii. Mehedinţean şi chirurg, ca şi dr. Victor Gomoiu – întemeietorul istoriografiei româ­neşti moderne, fost preşedinte (1936) timp de două decenii al Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii – profesorul Sârbu este un pasionat al disciplinei ce are ca obiect studiul evoluţiei şi dezvoltării artei, ulterior ştiinţei îngrijirii omului bolnav. Această pasiune l-a determinat să îşi asume revigorarea activităţii societăţii române de profil – fireşte, alături de conducerea şi de membrii tot mai puţin nu­meroşi ai acesteia. A organizat, în acest sens, la Constanţa, reuniuni de istoria medicinii; a scris studii, articole şi cărţi – pe cea intitulată „Pagini din istoria chirurgiei româneşti“ o consult, uneori, cu folos. Iar în perioada de „criză economică şi financiară“, a cărei existenţă o resimte, dsa a găsit resurse şi a făcut deosebitul efort personal, cheltuind inteligenţă şi timp, de a edita revista mai sus citată.
   În articolul care deschide numărul „la zi“, fondatorul, în acelaşi timp editor şef, deplânge soarta Muzeului Facultăţii de Medicină din Craiova (creat şi condus de profesorul Mihail Scheau), instituţie de patrimoniu rămasă fără sediu, evacuare urmată de răspândirea în spaţii improprii a rarităţilor din inventarul obiectivului medical şi cultural respectiv. Deplânge, totodată, şi faptul că, după 52 de ani de la trecerea în eternitate a lui Victor Gomoiu, casa părintească din Vânju Mare, unde acesta a văzut lumina zilei, nu a devenit, cum ar fi fost cazul, casă memorială…
   Nu ştiu dacă, în condiţiile în care, de mai multe decenii, istoria medicinii nu a beneficiat de un periodic propriu, e potrivit acum, când, iată, are totuşi unul, să exprim părerile critice care s-ar impune despre conţinutul revistei iniţiate de profesorul Sârbu (redactor şef – prof. dr. Octavian Dumitru Unc, chirurg, medic-scriitor, lexicograf, autor al dicţionarului „Nume proprii în chirurgie şi traumatologie“). Aceste opinii, cu un pH acid, ar viza lipsa unei politici editoriale şi a unui program coerent, a rubri­ci­zării, a cerce­tării iatroistorio­grafice (după o metodologie ştiinţifică), dar şi excesul de „amintiri“ şi panegirice. De aceea, optez pentru a releva – încurajator – din acest al patrulea număr (65 de pagini) articolele interesante ca infor­maţie, avându-l ca subiect pe medicul bârlădean Constantin C. Codrescu, o personalitate a principatului Moldovei (dar şi în acest articol neglijenţele de redactare abundă, de exemplu: inflaţie de gerunzii, repetiţii supărătoare, sesizabile chiar din primele rânduri), precum şi studiul amplu „Pancreasul şi pancreatita acută de-a lungul timpului“, semnat de Virgiliu Păunescu. Intere­santă, dacă subiectul nu ar fi deja prea „tocit“ este şi prezentarea testamentului Saftei Brâncoveanu, semnată de Pompiliu Manea. Autorul publică, în acelaşi număr, textul „Proces-verbal de duel original, între Saillard şgreşeală de tipar în titlu, unde apare Vaillardţ şi Nicolae Kretzulescu“, document care, „graţie proniei cereşti“ ce i-a venit în ajutor, i-a fost dăruit de către celebrul profesor Augustin Z. N. Pop. Publicarea ar fi putut fi considerată inedită, dacă autorul nu s-ar fi grăbit să expună documentul la a 42-a reuniune naţională de istoria medicinii (Iaşi, 31 mai – 2 iunie 2012), sub un titlu redactat însă cu o topică mai bună: „Originalul procesului verbal de duel, între doi studenţi de la Sorbona, un oarecare Saillard şi Nicolae Creţulescu (sic), în care unul dintre cei trei martori nu este nimeni altul decât Carol Davila“ (sic).
   Oricum, dorim navei publicistice lansate la Constanţa „vânt bun la pupa“!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe